A balek

Kulturális hírek

A Sajószentpéteri Művelődési és Sportközpont színháztermében 2017. február 22-én (szerdán) 18.00 órakor a 2016/17-es évad harmadik előadásán a Budapesti Bulvárszínház által Pozsgai Zsolt rendezésével színre vitt, kétrészes bohózatot láthat a nagyérdemű közönség „A balek” címmel.

A neves francia drámaíró Georges Feydeau (1861-1921) eredetileg három felvonásos bohózatát 1896-ban mutatta be a párizsi Théâtre du Palais Royal. Az eltelt százhúsz év alatt a darabot ugyan több címmel is játszották (A hülyéje; A tökfilkó), az aktualitásából mit sem veszített. Mások hálószobatitkaiba bekukucskálni, a ki kit csal meg és kivel kérdéseket taglalni napjaink „bulvárfogyasztóinak” is egyik legkedvesebb elfoglaltsága.

Feydeau vígjátéka az akkori párizsiak szerelmi életén, fellángolásain, félrelépésein keresztül tart tükröt a néző elé, így tulajdonképpen ismét magunkon kacaghatunk. Mert ezekbe a kalandokba évszázadok óta bele vannak kódolva a kiszámíthatatlan, komikus helyzetek is.

A főhős, Vatelin imádja a nagyon csinos, kissé kacér feleségét Lucienne-t ám egyszer tudtára jut, hogy az egyik legjobb barátja a szintén nős, ám mégis léha életet élő Pontagnac szerelmével üldözi a nőt. Nemsokára az is kiderül, hogy nem ő az egyetlen hódoló, a megszámlálhatatlan állandó és átmeneti szeretőt tartó Rédillon is szívesen harcba szállna az asszony kegyeiért. A gyanútlan (balek?) férj természetesen ezt nem akarja elhinni. A kikapós feleség kinyilvánítja hódolóinak, hogy addig hű marad a férjéhez, amíg be nem bizonyosodik, hogy az megcsalja őt. Ez esetben hajlandó lenne felajánlkozni egyik széptevőjének. Több sem kell a két szoknyavadásznak, mindent igyekeznek elkövetni azért, hogy Lucienne félreérthető (vagy inkább félreérthetetlen) helyzetben találja Vatelint. A sors is segítségükre siet, ugyanis Párizsban tartózkodik Maggie, akivel a férjnek korábban volt egy futó kalandja Angliában. Hogy a helyzet tovább bonyolódjon, Pontagnac felesége is betoppan a házba…

Részleteket szerda este az is megtudhatja, aki már most elveszett a szálak kibogozásában. A végére, miután remélhetőleg jól szórakozott, bizonyára ez is mindenkinek sikerül majd.

A főbb szerepekben Beleznay Endrének (Vatelin), Fogarasi Bernadettnek (Lucienne), Csengeri Attilának (Pontagnac), Hajnal Jánosnak (Rédillon), Oszter Alexandrának (Mme. Pontagnac), Harsányi Gábornak (Gerome), Sáfár Anikónak (Pinchardné), Cseke Katinkának (Maggye) tapsolhatunk.

A szervezők a bérletesek mellett minden érdeklődőt szeretettel várnak, ugyanis az előadásra a helyszínen belépőjegyek is válthatók.

Kiss Barnabás