A hagyományt megélni kell

Kulturális hírek

A sajószentpéteri művelődési házban 2016. december 3-án (szombaton) 11.00 órától a hagyományőrzés, a népdalok játszották a főszerepet. Ekkor rendezték meg ugyanis a környékbeli kórusok hagyományos seregszemléjét, a VIII. Sajó-völgyi Népdalköri Találkozót.

A városunkban Orosz Marianna vezetésével kilenc éve működő, jelenleg 22 tagot számláló, Sajógyöngye Népdalkör minden év végén vendégül látja környékünk aktív népdalköreit, akik bemutatót tartanak repertoárjukból, egymástól ötleteket meríthetnek, szórakozhatnak, barátkozhatnak egymással.  Úgy tűnik, hogy jó ötletnek, lehetőségnek tartják a műfaj életben tartói (a népdal csak addig maradhat fenn, amíg valaki énekli, tovább tudja adni azokat), ugyanis ez évben is szép számmal elfogadták az invitálást. Külön öröm, hogy nem csak határainkon innen, hanem azon túlról is.

A Deák-Szinyéri Csilla vezette, 2005-ben alakult 15 tagú Bánhorváti Népdalkör erdélyi népdalcsokrot hozott, a Pénzes János vezetésével 1997. óta működő mezőcsáti Lila Akác Nyugdíjas Klub tagjai pedig vidám népdalegyveleggel emelték a hangulatot, a tíz éve létrehozott rudabányai Rozmaring Asszonykórus két vegyes népdalcsokorral mutatkozott be, míg a Farkas Attila vezette sajóládi Dalkör előadásában Galga-menti katonadalokat és dél-alföldi népdalokat hallhattunk.

A határainkon túlról, a Felvidékről érkezett a Sepsi-Bodollói Búzakalász női éneklő csoport, amelyet 2011-ben 12 nótás kedvű asszony keltett életre Weiszer Éva vezetésével, majd az ottani “Bíborpiros Szép Rózsa” vetélkedőn a bronz, majd ezüst fokozatot is elnyerte, és a helyi népdalokon túl más műfajokban is otthonosan mozog. A hazai, Sajógyöngye Népdalkör műsornyitó blokkja Erdélyben gyűjtött, válaszúti népdalokat tartalmazott, zárásként pedig borsodi szerelmes dalcsokorral kedveskedett a vendégeinek.

A rendezvényt a helyi kórusban is szereplő nyugdíjas zenész, Nemes Imre harmonika játéka, a Malik Evilin – Kovács Kristóf, a Maródi Eszter – Körmöndi Tamás néptáncos párosok, a helyi Tücsökmadár Néptáncegyüttes nyárádmagyarósi csárdásai és forgatós táncai, valamint a miskolci Számadó Zenekar muzsikája is színesítette. A szervezők minden vendégnek apró ajándékokkal kedveskedtek, majd a Számadó zenekar kíséretével, és a rendelkezésükre bocsátott szövegek segítségével közösen elénekelték a Sajógyöngye Népdalkör CD lemezének címadó dalcsokrát. A jó hangulatban telt napot egy terített asztal melletti beszélgetés, és táncház zárta.

2016. december 30.
Kiss Barnabás