A könyv ünnepe

Kulturális hírek

A Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete 1927. évi közgyűlésén Supka Géza eredeti javaslatának szellemében, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén immáron 88. alkalommal szervezte meg az Ünnepi Könyvhetet.

A rendezvényhez a 2001-es Olvasás Éve óta 16. alkalommal kapcsolódnak a Gyermekkönyvnapok. Kolozsvárott ötödik alkalommal rendeztek magyar könyvhetet. 2017. június 8–12. közötti Budapesten és az ország mintegy 80 településén ünnepelték meg az írókat, és műveiket. Ezen a néhány napon kitelepült könyvsátrakban vásárolhatnak az idei könyvtermésből is, dedikáltathatnak alkotóikkal.

A Lévay József Városi Könyvtár ez évben is csatlakozott a nagyszerű hagyományhoz, és az Ünnepi Könyvhét alkalmából Sajószentpéteri Irodalmi Körrel közösen június 10-én, szombaton délelőtt tíz órára író-olvasó találkozóra várta az irodalom, a könyvek helyi szerelmeseit. A rendezvény vendége a sajószentpéteri születésű Kisgergely József táncművész-újságíró volt, akinek közelmúltban megjelent „Győzelemre születtem – Színpadi hullámvasút” című önéletrajzi kötetéről beszélgetett e sorok írójával, mint házigazdával.

Kisgergely József a szórakoztatás polihisztora: balett művész, revütáncos, énekes, operett-színész, segédrendező, koreográfus, bábszínházi ügyelő, újságíró, kritikus, író, korrektor, nyelvőr. 1949. október 8-án született Sajószentpéteren, a hegedűvel is jó barátságban lévő férfifodrász Kisgergely József, és a budapesti születésű, színésznői és népi táncosi álmokat is dédelgető ápolónő, Tóth Jolán házasságában harmadik gyermekként.
A nyolcadik osztályt 1963-ban már az Állami Balett Intézetben kezdte, ahol 1972-ben szerzett táncművész diplomát. Színész álmokat dédelgetett, de a Fővárosi Operettszínházban, Békéscsabán és Pécsett eltöltött évek meggyőzték arról, hogy váltania kell. 1980-ban visszaköltözött Budapestre, ahol 15 évet az Állami Bábszínházban ügyelőként, közben 12 éven át a Maxim Varieté táncosa, majd szólistájaként töltött.
Ennek sikerét látva szerződtette 1991-95 között a Fővárosi Operettszínház a bombasikerű „Őrült nők ketrece” című darabjára, ahol tánckari tagság mellett megkapta a viceprimadonna Chantal énekes-táncos szerepét is.
1993-95 között bejárta az ország kisebb-nagyobb színpadait, és Németországtól Japánig számos külföldi vendégszereplésen is részt vehetett.
Harmincöt évet töltött a színpadon, élményeiből „Éjjeli pillangók között – bárban az igazság”, majd „Egy ország kedvence volt: Gencsy Sári” címmel könyvet is írt.
Színpadi tudósítások, kritikák sora jelent meg tollából, jelenleg a Színes Ász korrektoraként dolgozik, szívügye a magyar nyelv, tagja az Anyanyelvápolók Szövetségének.

A sikeres író-olvasó találkozón elhangzott beszélgetés alapján készült portréját a Szentpéteri Krónika napokban megjelent számában olvashatják az érdeklődők.

Kiss Barnabás

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör