A meséktől Aranyig

Kulturális hírek

A Sajószentpéteri Lévay József Városi Könyvtár ez évben is csatlakozott az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) felhívásához, és a 2017. október 2-a és 7-e közötti héten (az Országos Könyvtári Napok keretén belül) rendezvénysorozatot szervezett az irodalom, a könyvek iránt érdeklődők számára. Sokat elárul az kezdeményezésről az idei programok összefoglaló címe is: „Csak tiszta forrásból”.

Az IKSZ a több mint egy évtizeddel ezelőtti indulásakor célul tűzte ki, hogy a könyvtárak bemutassák a sokszínű szolgáltatásaikban rejlő lehetőségeket, valamint, hogy széles körben megismertessék ezeket, és minél többen belekóstolhassanak a kultúra tiszta forrásának vizébe, majd rendszeresen vissza is járjanak ehhez a kiapadhatatlanul gazdag kúthoz.

Az ötlet megvalósításának sikerét bizonyítják a szervezők által közölt idei összesített adatok is: az ország 1.872 települése 2.227 intézményének 7.186 regisztrált programját 158.454 érdeklődő látogatta meg. Különösen büszkék lehetünk ezen a téren megyénkre, hiszen kimagaslóan a legnagyobb számot értük el minden összevetésben: 339 településünk 426 intézményében 750 program közül válogathatott az 5.778 általános, 1.952 középiskolás, 8.910 felnőtt (18-50 év) és 3.731 nagyszülő korú, összesen 20.371 érdeklődő (míg Somogyban csupán 1.722 volt az utóbbi szám!).

Sajószentpéteren a rendezvényhét programjai három témakört öleltek fel:
• megemlékezés a Magyar Népmese napjáról,
• a könyvtár megszerettetése az egészen fiataloknak szóló programokkal,
• valamint Arany János születése kétszázadik évfordulójának megünneplése.

Az 1991. október 31-én alapított Magyar Olvasástársaság 2005 tavaszán felhívással fordult mindenkihez, akiknek fontos a népmesék fennmaradása, hogy csatlakozzon a kezdeményezésükhöz: ezután minden évben a nagy magyar mesemondó Benedek Elek születésnapja (szeptember 30.) legyen „A népmese napja”. E nap tiszteletére október 2-án, hétfőn immár harmadik alkalommal szervezte meg a Lévay József Városi Könyvtár az alsó tagozatos gyermekek mesemondó versenyét, amelyre a helyi Kossuth Lajos Általános Iskolából, a Móra Ferenc Tagiskolából, és a Pitypalatty-völgyi Református Körzeti Általános Iskolából összesen 20 tanuló nevezett be. A nem több mint ötpercnyi hosszúságú magyar mesék meghallgatása után a háromtagú zsűri az alábbi végeredményt hirdette ki, és részesítette értékes könyvjutalomban a helyezetteket:

1. kategória (1-2. osztályosok)
1. Kiss Dorina (Móra)
2. Lukács Adrienn (Kossuth)
3. Kőházi Amanda (Móra)
Különdíjban részesült Böszörményi Balázs (Kossuth)

2. kategória (3-4. osztályosok)
1. Kádas Anna Dóra (Kossuth)
2. Kutas Panna (Pitypalatty)
3. Csáki Dominik (Móra)
Különdíjban részesült Tankó Zsófia (Pitypalatty)

A második témakört, és egyben célt három különböző programmal igyekeztek teljesíteni. Szerdán a „Kippkopp és társai” címmel a Semmelweis úti óvodások számára tartottak játékos ismeretszerzést (évszakokkal, termésekkel, gyümölcsökkel való ismerkedés – csukott szemmel) majd kézműves foglalkozást. Csütörtökön a „Diri Dongó Együttes” magával ragadó műsorával várták a Hunyadi és a Kossuth iskola diákjait. Pénteken a Hunyadis 2. osztálynak szerveztek „Könyvtártúrát” (könyvtárismeret, meseposztó, kézműves foglalkozás), és népmese-órát („A kiskakas gyémánt félkrajcárja”).

Arany János születésének jubileumáról először (kedden) a Hunyadi Tagiskola felső tagozatos diákjai „Rendhagyó irodalomórán” emlékeztek meg, ahol PowerPoint segítségével ismerhették meg Arany és Lévay József életének, pályájának hasonlóságait és különbségeit. Szombaton pedig a Sajószentpéteri Irodalmi Kör „Nem bírok én betelni Arany költészetével” című irodalmi délelőttjén a fenti bemutató mellett részletek hangzottak el Lévay József Visszatekintés című önéletrajzából és a Szentpéteri üres fészek című naplójából, valamint az Arany Jánosról írt hosszú verseiből. Mint tiszta forrásból.

Kiss Barnabás

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör