A muzsika hangjai új helyszínen

Kulturális hírek

Ragyogó időben, és nagyszerű térzenei élményben lehetett részük azoknak, akik 2019. augusztus 24-én délután ellátogattak a 30. születésnapját ünneplő Sajószentpéter Művelődési Házának néhány nappal korábban átadott rendezvényudvarába.

Sajószentpéter városa ugyanis immár sokadik alkalommal, ez az új közösségi tér viszont először szolgált a hagyományos bányásznapi ünnepségek előfutáraként életre hívott kétnapos rendezvény, a Bányász Fúvószenekarok Országos Találkozója helyszínéül. Az idei eseményt örömünkre sokadszor tisztelte meg jelenlétével Miskolcról a 108 éve alapított, Lendvay Péter vezette Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar, valamint Kövesdy Krisztián karnaggyal az élén Salgótarjánból a 140 éves múltra visszatekintő Bányász-Kohász Fúvószenekar. Két év elteltével köszönthettük újra Pécs-Vasasról a 90. születésnapját velünk is ünneplő, Vucseta László dirigálta Vasasi Bányász Fúvószenekart.

A rendezvény szombat délután fél ötkor egy összevont zenekari koncerttel kezdődött, amely a megnyitó ünnepséget is keretbe foglalta.

A Himnusz hangjai után először dr. Faragó Péter, a vendéglátó Sajószentpéter polgármestere köszöntötte az érdeklődőket, és „muzsikusokat”, külön is kiemelve az idén a jubiláló zenekarokat. A muzsika számára a zenénél valamivel többet jelent, hiszen olyan mély emberi érzéseket is leír, vagy éppen kelt, mint a bánat (Mozart: Requiem), vagy öröm (Beethoven: IX. szimfónia), de örökre egymásba fonódhat történelmi eseményekkel (Egmont-nyitány és 1956. október 23.) is. „Kívánom, hogy a mai napon sok szép élményben legyen itt együtt részünk” – zárta beszédét.

Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete elnöke megnyitó beszédében emlékeztetett a múltra, amikor a bányászat a közösségei számára sportot, és kultúrát teremtett, amelyben a főszerepet mindig a fúvószene játszotta. Amely nem csak ébresztővel köszöntötte a települést bányásznapokon, de közösségteremtő erővel is bírt. Ugyanezt köszönheti Sajószentpéter a tőlünk néhány méterre nyílt bányának. Az ő emlékeiben is él még Csatlós Feri bácsi, aki itt sok fiatalnak adta át a zene szeretetét. Örül annak, hogy a városunk a kilátástalan helyzetéből kilábalva szépen fejlődik, amelyet vissza-visszatérőként ő jól érzékel. És reméli, hogy jövője is lesz, amely a múltból, az egykor felhalmozott tudásból fakad. Majd megköszönte a városnak, vezetőinek, a szervezőknek, hogy őrzik és továbbadják a bányász hagyományokat. „Remélem, hogy sokáig tudjuk még aktívan együtt őrizni ezeket az értékeinket” – szavakkal köszönte meg mindenkinek, hogy eljött, és kívánt jó szórakozást, Jó Szerencsét!

A hivatalos megnyitó, és az emléklapok átadása, és a Bányász himnusz elhangzása után a három zenekar önálló promenád koncerttel szórakoztatta a közönséget, ezek között pedig a Gyöngyszem Mazsorett Csoport bemutatóinak tapsolhattak.

A zenészek este és vasárnap délelőtt még Kazincbarcikán, valamint Vadnán is felléptek önálló műsorral, majd a találkozó vasárnap 15 órakor Miskolc-Tapolcán egy rövid felvonulással, és összevont zenekari koncerttel zárult.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése