A népművészet örök értékünk

Kulturális hírek

2019. szeptember 21-én (szombaton) délelőtt a Sajószentpéteri Művelődési Központ adott otthont a szép hagyományokra visszatekintő XI. Sajóvölgyi Népdalköri Találkozónak.

A zenei ízlések a korosztályokkal együtt, vagy még gyorsabban változnak, de a magyar népzene, örök értékünk. Sajnos lassan már két generáció is felnőtt úgy, hogy nagyon kevés magyar népdalt ismer. Így a továbbadás láncolatából a leghatékonyabb kapocs, a családi példa szinte teljesen kiesett. Nagyon sokat kell dolgozni azon, hogy ez ne maradjon így, hanem a fiatalabb generációk számára is vonzóvá tudjon válni. Vannak bíztató, példamutató próbálkozások iskolákban, és olyan kicsi, de nagyon fontos műhelyekben, mint a helyi népdalkörök.

A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete Művészeti Nívódíjával 2017-ben kitüntetett, Orosz Marianna által vezetett Sajógyöngye Népdalkör már tizenegyedik alkalommal látta vendégül a környékünkön működő népdalköröket egy év végi találkozóra, amelyen bepillantást nyerhetnek egymás életébe, tapasztalatokat szerezhetnek. És nem utolsó sorban új kapcsolatokat, barátságokat köthetnek, vagy a meglévőket mélyíthetik el egymás között.

Az idei seregszemlére való felkérést a 15 fős Sajóbábonyi Rezeda Népdalkör (amelyet az ezredfordulón szintén Orosz Marianna alapított), a 16 tagot számláló Kisgyőri Népdalkör, amelyet Grúz Atilla, a Magyar Kultúra Lovagja 1989-ben hozott létre, és vezet. Eljött Kurityánból 8 fővel a Búzavirág Népdalkör, amelyet Dobosné Molnár Piroska fog össze, Járdánházáról a 2003-ban alapított Vadvirág Népdalkör hét taggal, az Összefogás Csobádért Egyesület képviseletében pedig a hatfős Muskátli Dalkör. Újra láthattuk a 10 fős Mezőcsáti Lila Akác Nyugdíjasklub Énekkarát, amelynek műsorát Nemes Imre kísérte harmonikán, de visszajött a szlovákiai Szepsiből Rezes Gyula népdalénekes szólistais.

A népdalkörök bemutató dalcsokrai mellett a helyi Tücsökmadár Néptáncegyüttes Mezőségi táncokkal színesítette, vagy inkább teljesebbé tette a szombat déli hagyományőrző programot. Amely egy hangulatos táncházzal zárult Körmöndi Tamás és Namesnyik Enikő néptánc-pedagógusok vezetésével, a talpalávalót a Csender zenekar húzta. Majd a vendégek emléklapokkal és sok kellemes élménnyel távoztak, reméljük, hogy jövőre újra eljönnek a népdal sajószentpéteri ünnepére.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése