A rajzfilm ünnepe

Kulturális hírek

A KEDD – az ország egyik legsikeresebb animációs műhelye – a Nemzetközi Animációs Nap (IAD) tiszteletére idén már negyedik alkalommal szervezte meg a Nemzeti Kulturális Alap (mint főtámogató) segítségével az Országos Rajzfilmünnep elnevezésű programsorozatot, amelynek idei ötven helyszínéhez Sajószentpéter is csatlakozott.

Nem hiszem, hogy lenne közöttünk, aki még nem látott rajzfilmet, hiszen generációk nőttek fel a „TV előtt”, ahol a magyar rajzfilmművészet világszínvonalú sorozatai szórakoztatva igyekeztek tanítani őket. Számtalan nagyszerű alkotás, megannyi zseniális, világhírű alkotó, a magyarok kreativitásának ékes bizonyítékai. Közöttük az első magyar Oscar-díjas Rófusz Ferenccel (1981-ben „A légy” nyert az animációs rövidfilm kategóriában), vagy Czakó Ferenccel a homok animáció atyjával. Van hát mit ünnepelni.

Október 29-én, szombaton, 10 órától a művelődési központban a magyar animációs kincsnek csupán egy töredéke elevenedett újra a szemünk előtt, két összeállítás a klasszikus magyar animációs mesefilmekből.

Az egyikben újra átélhettük „A kockásfülű nyúl” (Marék Veronika forgatókönyve alapján rendezte Richly Zsolt) a repülni is képes, minden konfliktust megoldó főhőse, és a rádiójáték alapján született „Mikrobi” (Bálint Ágnes – Mata János), a sokoldalú háztartási robot utazásait különböző bolygókon. Mint ahogy „Kíváncsi Fáncsi” (Tordon Ákos Miklós – Richli Zsolt), a játékos kedvű elefánt lányka, és Vízipók és barátja Keresztespók nagyon is emberi kalandjait a „Vízipók-csodapók”-ban (Dr. Kertész György – Szabó Szabolcs), vagy nosztalgiázhattunk a magyar animáció hőskorából származó, 1951-ben bemutatott „A kiskakas gyémánt félkrajcárja” című örökbecsű magyar népmesén (Tóth Eszter – Macskássy Gyula).

A második válogatás epizódjaiban előttünk bosszantotta egymást a kakas és a tyúk, vagyis „Kukori és Kotkoda”, a televízió számára 1970-ben készült első mesefilm, a Bálint Ágnes forgatókönyve alapján Mata János által rendezett sorozat főszereplői. Életre kelt még Dargay Attila két alkotása is: az egyik a Sajdik Ferenc rajzolta „Pom Pom meséi”, a másik „A nagy ho-ho-horgász”, Csukás István – Sajdik Ferenc forgatókönyvével és a 100 Folk Celsius ma is fülünkben csengő zenéjével, valamint a Maros Zoltán rendezte, rendőrséget népszerűsíteni hivatott „Pityke őrmester” is.

A filmvetítéshez kapcsolódó kiegészítő programok (játszóház, rajzfilm-totó, rajzfilmhősök képeinek kiszínezése) tették még érdekesebbé a nagyszerű, ingyenes szombati szórakozást. Nagy siker volt, csakúgy, mint a másik rendezvény, a városi könyvtárban ezen a napon megrendezett „Halloween játszóház”, ahol álomfogót, ajándéktasakot és denevért készíthetett a szép számú gyereksereg.

2016. november 3.
Kiss Barnabás