A Red Bull most nem adott szárnyakat

Sporthírek

Néhány nappal ezelőtt (november 7-8.) rendezték meg Londonban – a női mezőnyben Szász Kittivel – a freestyle foci nem hivatalos világbajnokságát, a 2016. évi Red Bull Street Style világdöntőt.

A freestyle fociról – hála a négyszeres világbajnok Kittinek – egyre több sajószentpéteri sportkedvelőnek van fogalma, de azért ismételjük át a verseny receptjét: két játékos, három perc alatt 30 másodperces váltásokkal, egy labdával bármit csinálhat, de csak egyikük lesz győztes. Hogy ki lesz az, azt egy öttagú szakértő zsűri (egyikük egykor neves labdarúgó) dönti el, mérlegre téve a kreativitásukat, a pontosságot, és a stílusukat.

A versenyeket az F3 (a Freestyle Football Szövetség, Daniel Wood elnök vezetésével a sportág irányító testülete) szervezi, a selejtezőkből a világdöntőbe nyolc-nyolc férfi és női versenyző juthat el. Két négy fős csoportra oszlik a mezőny, ahol körmérkőzéses rendszerben az első két helyen végzett versenyző keresztbe játszással dönti el, hogy kik mérkőzhetnek meg a világbajnok büszke címéért. (Egy másik verseny is nem hivatalos világbajnokságnak számít, emiatt két világbajnoki címet is szerezhet egy játékos egy adott évben.)

Az idei világdöntőnek a londoni a főváros egyik történelmi épülete, a Roundhouse (egy korábbi hatalmas vasúti fűtőház, ma koncertek, kiállítások és konferenciák kedvelt helyszíne) adott otthont. A sztár-zsűritag pedig a Manchester United egykori ikonikus csapatkapitánya (400 bajnoki, 85 válogatott mérkőzés) volt, akit megbabonáztak a látott trükkök.

A csoportjában második helyen végzett Kittinek a döntőbe jutásért az örök riválisa (és egyben a két utolsó VB győztese), a francia Melody Donchet legyőzése ezúttal nagy falatnak bizonyult, a bronzéremért vívott csatában egy lengyel lánnyal szemben szintén alul maradt, így tőle szokatlan módon ezúttal lecsúszott a dobogóról, és a negyedik helyen végzett.

A dobogóra az aranyérmes Melodyn kívül két lengyel lány, Aguśka Mnich és Kalina Matysiak állhatott fel. A férfiak között 1. Carlos Alberto Iacono (Argentína), 2. Kosuke Takahashi (Japán), 3. Anatolij Yanchev (Oroszország) sorrend alakult ki. A verseny után Kitti érthetően kicsit csalódottan úgy nyilatkozott, hogy ezután még több, még keményebb munkát kell elvégeznie, mert nem adja fel, felveszi a kesztyűt, és készül a visszavágásra, világbajnok akar újra lenni, mint korábban Prágában, Lecce-ben, Tokióban, vagy éppen Liberecben. Hiszen igazi sportember.

2016. november 15.
Kiss Barnabás