A város zöld központja

2017. szeptember 6-án (16 órától) a Sajószentpéteri Központi Napközi Otthonos Óvoda adott otthont annak a lakossági fórumnak, ahol szakemberek számoltak be az érdeklődők előtt a támogatási szerződéssel rendelkező „Zöld város kialakítása” elnevezésű pályázat részleteiről.

Az egykori Pécsi Sándor Iskola területének hasznosítása már jó néhány éve nyomja az önkormányzat vállát. A kihasználatlanul álló épületek állaga az idő múlásával egyre inkább romlik, különösen, ha vandál kezek ebben még segítenek is. A belső elrendezése, energetikai korszerűtlensége, és egyéb okok miatt az értékesítés többszöri próbálkozás ellenére is sikertelen maradt. A képviselő-testület annak ellenére, hogy saját forrásból nem tudta volna megoldani, mindig napirenden tartotta az épületek új funkcióval történő ellátásának ügyét, amely a 2016-ban elfogadott középtávú Integrált Településfejlesztési Programjában is hangsúlyos szerepet kapott.

A remény és egyben a lehetőség az új Európai Uniós fejlesztési ciklusban a Terület-és Településfejlesztési Operatív Programon belül a Zöld város kialakítása tárgyú (TOP-2.1.2-15 jelű) pályázat kiírásával csillant meg. Amelyre a Sajószentpéter Városi Önkormányzat a képviselő-testület 2016 szeptemberében elfogadott határozata alapján támogatási igényt nyújtott be, melyet az irányító hatóság 400 millió forinttal támogatott. A pályázat részleteiről tájékoztatták most az érintetteket a részletek kidolgozásában kezdetektől részt vevő szakemberek.

A lakossági fórum résztvevőit dr. Faragó Péter polgármester köszöntötte, aki a folyamat sikerét az ismert szlogen igazságával támasztotta alá: „Kell egy csapat”. Ez a csapat összeállt, és az elhatározástól a megvalósításig együtt gondolkodva dolgozik ma is az ügy előremozdításán.

Dr. Halmai Gyula, az önkormányzat stratégiai tanácsadója dióhéjban összefoglalta a pályázat lényeges elemeit, és azoknak a város életére gyakorolt hatását. Szerinte a támogatás elnyerésében az is döntő érvként szerepelt, hogy egy használaton kívüli önkormányzati épület hasznosul általa. Kiemelte, hogy a 2,5 hektár zöld területtel (játszótér, sportpályák, sétautak) és a mintegy másfélezer négyzetméter területű komplex szolgáltató épülettel a településfejlesztési programban Kertváros néven szereplő (BÉV-telep) városrész energia-hatékony zöld központja jön létre térfigyelő, térvilágítási rendszerrel. A felújított épületben korszerű edzőterem mellett játszóház és étterem is helyet kap. Ezáltal méltó kiinduló pontja lehet a Pitypalatty-völgy településeivel közösen megvalósítandó 150 milliós turisztikai tanösvénynek is. Említést tett még az élhetőbb város kialakításához kapcsolódó, már elnyert pályázatokról is, mint a 293 millióval támogatott 5 km hosszú kerékpárút-fejlesztés, vagy a csapadékvíz elvezetés megoldása.

Ezután két szakember, Pirityi Attila és Révai Tamás a látványtervek alapján ismertette az integrált tervezés részleteit, hangsúlyozva, hogy a vezérlő elv a közösségi terek létrehozása volt. A költségkereten belül úgy lehetett maradni, hogy a régebbi, ám jobb műszaki állapotú iskolaépület kerül felújításra. Majd minden felvetődő kérdésre igyekeztek kielégítő válaszokkal szolgálni a jelenlévőknek.

Végül az üzemeltetés lehetőségét elnyerő egyik vállalkozás képviselője vázolta a megvalósításra kerülő komplexumban rejlő lehetőségeket. Azt a vágyát kifejezve, hogy legyen ez egy jól működő közösségi tér, egy sport-pláza, amelyben a gyerekektől az idősekig mindenki megtalálhatja majd a számára szükséges sport, kondicionáló, vagy egészségmegőrző, rekreációs, rehabilitációs, netán korszerű táplálkozási szolgáltatást.

Mi pedig figyelemmel kísérjük majd a megvalósítás lényegesebb fázisait, és igyekszünk tudósítani róla a város lakosságát is. Addig csak reméljük, hogy a valóság legalább annyira szép lesz, mint a látványtervek. És bízunk benne, hogy még „unokáink is látni (sőt használni is) fogják”.

Kiss Barnabás

Fényképek a lakossági fórumról:

 

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör