A völgyben maradtam

Kulturális hírek

2018. november 15-én (csütörtökön) folytatódott a Lévay-napok rendezvénysorozat, ezen a napon két program is várta az érdeklődőket. Közös volt bennük a cél, hogy ébren tartsuk Lévay szellemi hagyatékát azokban, akik napjainkban is a völgyben maradva élik életüket.

Elsőként 14 órától Sajószentpéter általános iskolásai adhattak számot arról, hogy mennyire ismerik a várost, Lévay József szülőhelyét, mit tudnak életéről. Ezt egy játékos vetélkedő keretében tehették meg a költő nevét viselő Városi Könyvtárban, ahol előtte közösen megkoszorúzták a költő bejáratnál felállított mellszobrát. A vetélkedő célja inkább a tanulás, mint a megmérettetés lehetett, hiszen a diákok ma már itt sem igazán tanulhatnak Lévay költészetéről, életéről. A koszorúzás előtt Stoycheva Éva könyvtáros (egyben a játék vezetője) dióhéjban összefoglalva igyekezett ezekből az ismeretekből valamit bepótolni. Maga a játék is ezt a célt szolgálta, abban a reményben, hogy az elhangzottakból talán elraktároznak valamit a gyerekek. A vetélkedő – amelyen a három tagiskola egy-egy három fős csapata vett részt – valójában egy laza torpedójáték volt, kevesebb konkrét tudásra, inkább tippelésre alapozva, de sokszor bízva a szerencsére is. A sorrend ezért nem is igazán számít, a nyeremény mindenki számára a holnapra is megmaradó tudás.

A délutáni program már komolyabb megközelítést igényelt, hiszen 16 órától a Kulturális Központ galériájában a „Völgyben maradtam” címmel meghirdetett képzőművészeti pályázatra beérkezett alkotások kiállításának megnyitójára került sor. Itt az óvodástól a nyugdíjasig mindenki megmutathatta, hogy milyen gondolatokat ébreszt benne Lévay József, és szeretett szülőföldje. A pályázat a résztvevőket is arra ösztönözte, hogy minél többet tudjanak meg róla, és lássanak belőle. Az eredményt látva sikeresen. Amint a megnyitó beszédében Alvári Dóra művésztanár, a zsűri elnöke is megállapította, Sajószentpéteren a múltban sok tehetséges ember élt és alkotott, s a kiállítás anyagát megcsodálva már nem csupán remény, hogy ez a jelenre, jövőre nézve is igaz maradhat.

A beérkezett mintegy negyven pályázó alkotásait az összevethetőségi szempontokat figyelembe véve a zsűri öt kategóriára osztotta, ezeket elbírálva az alábbi eredmények születtek.

Óvodások:

 1. Gáspár Kamilla
 2. Rigó Evelin Magdolna
 3. Farkas Márkó és Kőházi Kendra

Gyermek fotó:

 1. Magyar Alexandra
 2. Bácsik Szabolcs
 3. Laska Alexander

Gyermek festészet-grafika, szobrászat:

 1. Mencsik Luca
 2. Marek Viktória
 3. Laska Amanda

Szava Kft különdíja: Varga Veronika

Felnőtt fotó:

 1. Heiszman Adrienn
 2. Antal János
 3. Kisfalusi Nikolett

Felnőtt kreatív alkotások:

 1. Palkó Ágnes
 2. Kurucz Gábor
 3. Sztarosztáné Salamon Dóra

A Szava Kft különdíját a mindkét kategóriában pályázó Csernyánszki Bertalan nyerte el.

Az alkotásokat látva megállapíthatjuk, hogy kategóriától függetlenül minden pályázó – megtisztelve Lévay szellemét – olyan komoly munkát fektetett ezekbe kreatív alkotásokba, amely elismerést érdemel. Olyan nézőpontokat is feltártak a néző előtt, hogy bátran nevezhetjük az alkotásokat művészinek.

Jó szívvel ajánlhatjuk hát mindenkinek, hogy szánjon egy félórányit az idejéből a kiállítás megtekintésére, hiszen olyan nagyszerű művek születtek, amelyeket látva mindnyájan csak gazdagodhatunk.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése