Adózzunk emlékezéssel a „Málenkíj robot” áldozataira

Egyéb

A Sajószentpéteri Német Nemzetiségi Önkormányzat megalakulása óta kiemelt feladatának tekinti, hogy felderítse a város német származású lakosságának történetét. A kutatómunka eredményeként nemcsak a békés hétköznapokról tudunk meg egyre többet, hanem sajnos arról a tragédiáról is, amely „Málenkíj robot”-ként vonult be a történelembe, s amelynek 72 éve városunkból közel nyolcvan polgári személy esett áldozatul.

„Becsaptak és elhurcoltak,
családodról hírt sem adtak…
Évek múltak, s nem jött levél,
azt sem tudtad, ki hal, ki él…”

Sajószentpéterről és környékéről 1945 januárjában gyűjtötték össze az elhurcoltakat a 0060. számú parancs értelmében. A pontos létszámot még ma sem derítette ki a gondos nyomozás. A hivatalos adatok szerint 78 férfiről és nőről tudunk, de a ténylegesen deportáltak valós száma akár 180 fő is lehet.

Az igazság kiderítése érdekében a Sajószentpéteri Német Nemzetiségi Önkormányzat kutatómunkával bízta meg a Herman Ottó Múzeum munkatartásait, hogy kiderítsék az áldozatok kilétét. Ennek a munkának az eredménye, a 2006-ban Dusnokon felállított emlékkereszt, és a 2009-ben a sajószentpéteri római katolikus templom falán elhelyezett emléktábla, az elhurcoltak névsorával.

A kormány a 2015-ös évet a 70 évvel korábban a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította. Az emlékév alkalmából négy pályázati kiírást jelentetett meg a Gulág Emlékbizottság.

A német nemzetiségi önkormányzat sikeresen pályázott az „Emléktáblák kihelyezésének támogatása” (GUL-15-D) című témakörhöz kapcsolódó pályázatra, amelynek célja egységes emléktáblák elhelyezése minden olyan érintett településen, ahonnan áldozatokat hurcoltak el kényszermunkára. A „gulágra elhurcoltak és ott elhunytak Sajószentpéter Dusnok településrészen állított emlékkeresztjének felújítása” című, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) GUL-15-D-2016-00127 pályázat keretében a megvalósítására 1 000 000 Ft vissza nem térítendő költségvetési támogatást kapott. Ezen támogatás segítségével került sor Dusnokon a Sajószentpéteri Német Nemzetiségi Önkormányzat által 2006. évben elhelyezett emlékhely környezetének, megközelíthetőségének javítására, illetve a kegyeleti megemlékezések terének kialakítására.

A felújított emlékkereszt átadására 2017. február 26-án került sor. Az ünnepségen résztvevők először a dusnoki római katolikus templomban szentmisén imádkoztak az elhurcoltak lelki üdvéért, majd Csáki Károlyné elnök asszony emlékezett a 72 évvel ezelőtti bűnre, amelyet a szovjet hadsereg követett el a polgári lakosság ellen. Végül egy imát hallgattak meg, amely a rabságban keletkezett. A megemlékezés a felújított emlékkeresztnél folytatódott, ahol Demeter Zoltán országgyűlési képviselő mondott beszédet, amelyben kiemelte, hogy a társadalmat, különösen a fiatal nemzedékeket folyamatosan emlékeztetni kell a „Málenkíj robot” borzalmaira, hogy ilyen gyalázat soha többet ne fordulhasson elő. Az emlékkereszt felszentelése előtt felolvasták mind a 78 elhurcolt áldozat nevét, majd elhelyezték az emlékezés virágait és mécseseket gyújtottak.

„Akik pedig szép hazánkért életüket áldozták,
nyerjék el mennyben a hősök babérkoszorúját.”

Román Péterné

 

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör