Államunk és kenyerünk

2019. augusztus 20-án a művelődési és sportközpont új szabadtéri színpadán és a létesítmény környékén Sajószentpéter városa újra hármas ünnepet ült: Szent István államalapításának évfordulóját, az idei új kenyeret, és nem utolsó sorban a hagyományos sajószentpéteri búcsút.

Az ünnepnek időben messzire visszanyúló története ott kezdődött, hogy VII. Gergely pápa 1083. augusztus 20-án avatta szentté államalapító királyunkat. Nagy Lajos után is elsősorban egyházi ünnepként élt tovább, de XIV. Benedek pápa ezek számát csökkentette, így az új naptárból már ki is maradt. 1771-ben ünnepelték újra, amikor is a szent jobb ereklye Dubrovnikból Mária Terézia segítségével visszakerült Budára. A XIX. században a magyar függetlenségi törekvések állították vissza – 1848-ig a magyar állam ünnepeként – a nap megkopott fényét, a Szent Jobb körmenet pedig 1938-tól, államalapító királyunk halálának 900-adik évfordulójától vált hagyománnyá. A második világháború utáni kommunista rendszer alatt előbb az új kenyér ünnepévé, majd 1949. augusztus 20. (az új alkotmány hatályba lépése) után már egyben az alkotmány ünnepévé is vált.

Sajószentpéteren harmadik, (egy időben negyedik ünnepként) a város római katolikus temploma és plébániája névadójának, Szent István királynak tiszteletére a búcsút is hagyományosan augusztus 20-án tartják.

Az idei Szent István napi ünnepségek egybe estek az annak helyszínéül szolgáló új kulturális közösségi tér átadásával, ugyanis első alkalommal most tarthattunk programokat a művelődési ház belső udvarán elkészült szabadtéri színpadon és rendezvényudvarban.

A városi programok már 10 órakor elkezdődtek a Lévay-ház és a Tájház udvarban, ahol a családokat egy kis kézműves foglalkozásra várták, hogy ezzel múlassák az időt, amíg a város kenyere, valamint a szétosztott kenyérlángosok a búbos kemencében megsültek. Közben a szép számú gyereksereg 11 órától a Diridongó együttes interaktív koncertjén játszott, énekelt, és tapsolt.

Az ünnepi műsor délután fél ötkor, a Sajógyöngye Népdalkör színpadra lépésével vette kezdetét, akik az új kenyér tiszteletére ezúttal egy aratónóta-csokrot nyújtottak át a közönségnek.

Őket követte Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője. Mielőtt dr. Faragó Péter polgármester társaságában átadta volna a létesítményt, ünnepi beszédében hálát adott az államalapításért és az új kenyérért is. Kiemelve, hogy a keresztény értékrend egyik pillére, hogy figyelünk másokra, tudunk örülni a sikerének. Úgy nem válik haszontalanná életünk, ha a teszünk egymásért, lakóhelyünkért, ezáltal egész nemzetünkért.  „Isten éltesse Magyarországot, Isten éltesse Sajószentpétert” – kívánsággal fejezve be beszédét.

Szavait az Ózdi Művelődési Intézmények Zenés Színházának négy fiatalja erősítette meg az ünnep tartalmához illeszkedő, hazafias töltetű zenés-prózai műsorával.

Majd dr. Faragó Péter ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Szent Istvánt nem elsősorban hadjáratai, hanem a közigazgatás szervezése, teremtő gondolkodása tette naggyá. Aki a rend, az igazság, az önmaga által is betartott és betartatott törvények híve volt. Életművének alapgondolata: felelősséget kell viselnünk utódainkért, védelmezni kell az utánunk jövő nemzedéket. Életünk legfontosabb alapegységei a család és a nemzet, legfőbb értékei pedig a hit, a hűség és a szeretet. A közösség erejének és minden ember megbecsülésének alapja pedig a munka és a szellem teljesítménye. István is ezekre a pillérekre építve alapította a magyar államot. István életműve a ma számára is aktuális üzenetet hordoz, mely egyetlen szó: Európa. Ez volt a kulcsa a jövőnek akkor is, és ez maradt később is a jelszava a demokráciát akaróknak. (Mint ahogyan annak közös zászlaja a színpadon lengedezve is jelezte.)

A műsor további részében Márió a harmonikás szórakoztatta a közönséget, amely egyre nagyobb számban hagyta ott a búcsúi forgatagot, hogy a KisCipő zenekar által előadott, széles körben népszerű Republic dalokkal, majd a kis kitérő után újra a színpadokon látható Péter Szabó Szilvia akusztikus koncertjével emelkedett hangulatba kerülve várja a Városnapokról elhalasztott tűzijáték parádés fényeit. Amelyek valóban megkoronázták a mostani ünnepet.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör