Arany minősítés néptáncosainknak

Kulturális hírek

Arany minősítést érdemelt ki 2019. május 26-án, a X. „Dunán innen Tiszán túl” Kárpát-medencei Ifjúsági Népművészeti Tehetségkutató Verseny elődöntőjén a sajószentpéteri Tücsökmadár Néptáncegyüttes.

A fiatal tehetségek felkarolása, valamint a művészet és a magyarság értékeinek népszerűsítése érdekébena versenyt idén tizedik alkalommal hirdette meg Miskolc Város Önkormányzata támogatásával a szervező Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület. Az április-május hónapban hét helyszínen – Miskolc (Borsod), Nagykovácsi (Budapest), Visznek (Heves, Jász-Nagykun), Oroszhegy (Székelyföld-Erdély), Tiszapéterfalva (Kárpátalja), Rozsnyó (Felvidék), és Horgos (Délvidék) – lezajlott elődöntőkön kategóriánként (népmese, népzene, népdal, néptánc) a legjobb (kiemelt arany minősítésű) produkció jutott a június 22-én a miskolci Művészetek Házában megtartandó döntőbe.

Az idei seregszemlén összesen mintegy 3200 gyermek mutathatta be tudását, a gyereknapon rendezett miskolci elődöntőben a Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes-előadóművészt is soraiban tudó szakmai zsűrinek közel ötven produkció közül kellett kiválasztania a legjobbakat.

A Tücsökmadár Néptáncegyüttes kis táncosai (Csanálosi Máté, Csanálosi Péter, Demeter Petra, Juhász Áron, Oláh Janka, Pasiczki Dominik, Samu Eszter, Turóczi Petra, Ujlaki Levente, Varga Veronika) gyermek néptánc kategóriában nagyszerűen helytálltak a vasárnapi megmérettetésen, produkciójukat az ítészek az erős mezőnyben arany minősítésre értékelték.

Kívánjuk, hogy a tánc által sok hasonló élményben lehessen még részük. Gratulálunk a gyerekeknek és felkészítő tanáraiknak, köszönjük, hogy Sajószentpéter hírnevét tovább öregbítették. A műsoruk mellett azzal a fényképpel is, amelyet a nevezéssel együtt minden induló leadott a települése emblematikus templomáról. A fotókból összeállított tárlatot a döntőn, majd vándorkiállítás formájában a Kárpát-medence számos pontján tervezik bemutatni a verseny szervezői.

Kiss Barnabás