Aranykeszkenő és aranybokréta

Kulturális hírek

„A Kárpát-medence népeinek tánchagyománya, s ezen belül a magyar táncok nagyon sokszínűek. E hagyaték megmentésére, őrzésére, felélesztésére nagy felelősséggel kell felkészülnünk.” E szavak a népi kultúra egyik legavatottabb továbbadójától, Tímár Sándor Kossuth-díjas koreográfus, táncpedagógustól, a Nemzet Művésze cím birtokosától származnak.

Ennek a felelősségnek a tudatában neveli a hagyományok őrzésére és továbbadására a környék gyerekeit a Szinvavölgyi Néptáncműhely is, élén a Nívódíjas művészeti vezető Maródi Attilával, aki egyben a Diósgyőri Alapfokú Művészeti Iskola művészeti igazgatóhelyettese is. Nem mellesleg 1987 és 1998 között, az 1998-ban „Pro-urbe” díjban részesült Hajlika Néptáncegyüttes vezetőjeként Sajószentpéteren tanította városunk számtalan tehetséges gyermekét a néptánc szeretetére.

A stafétabotot ma Körmöndi Tamás ezüstpitykés táncos, táncpedagógus viszi tovább, aki a Művészeti Iskola kihelyezett tagozataként is működő, 2004-ben alakult Tücsökmadár Néptáncegyüttes növendékeivel foglalkozik. Tudásukról számtalan városi rendezvényen adtak már ízelítőt Sajószentpéter lakossága számára. Június 4-én pedig Miskolcon, az Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központban immár második alkalommal megrendezett Szinvavölgyi Szólótáncversenyen az együttes tagjai a más műhelyekben fejlődő társaikkal is összemérhették egyéni tudásukat. A mintegy százhúszfős mezőnyben megmérettek és egyáltalán nem találtattak könnyűnek, ugyanis Koleszár Liliána „Aranykeszkenős táncos”, és táncpárja Ujlaki Levente József pedig „Aranybokrétás táncos” díjat nyert [akik a fenti képen láthatóak]. Ezt a nagy sikert megkoronázva még mindketten különdíjban is részesültek.

A többiek is kitettek magukért, hiszen Samu Eszter, Kalocsai Édua Mária, Dajkó Fanni, és Turóczi Petra „Bronzkeszkenős táncos”, Csanálosi Péter Elemér és Juhász Áron pedig „Bronzbokrétás táncos” címet érdemelt ki. Hogy valóban kiérdemelték, azt a zsűri bizonyítja: a produkciókat Busai Zsuzsanna, Busai Norbert és Sikentáncz Szilveszter (mindhárman a Népművészet Ifjú mestere címmel is rendelkező táncosok) szakértő szemmel értékelték. A bemutatott táncokhoz a Tényleg zenekar (Orosz Sándor, Dozsnyák Péter, Horváth Attila, Horváth József, Albert Szilárd) szolgáltatta a zenei kíséretet.

A Tücsökmadár tagjai ezekkel a díjakkal tisztelegtek a Hajlika születésének harmincadik évfordulója előtt, és egyben méltó követői lettek az egykor ott nevelkedett táncosoknak. Az egész város büszke rájuk, és köszönjük nekik, valamint a felkészítésükben résztvevőknek ezeket a szép sikereket.

Kiss Barnabás