Az operett él

Kulturális hírek

Az országos turnéjuk egyik állomásaként a Pesti Magyar Operett Színpad művészei a sajószentpéteri művelődési központban november 29-én 19.00 órára „Operett Nagykoncert”-re várták a műfaj szerelmeseit.

A XIX. század derekán, 1858-ban a német születésű francia zeneszerző, Jacques Offenbach Párizsban bemutatta az „Orfeusz az alvilágban” című egészestés darabját, és ezzel megteremtett egy Mozart által operettnek elnevezett új, nagyvárosi zenés szórakoztató műfajt. Nemsokára az operett központja átkerült Bécsbe, köszönhetően Johann Straussnak, a műfaj meghatározó zeneszerzőjének. Ezt az arany korszakot két magyar szerző, Lehár Ferenc és Kálmán Imre művei is gazdagították.

A Monarchia utáni korszakot pedig Kacsóh Pongrác, Huszka Jenő, Jacobi Viktor, Eisemann Mihály, majd Fényes Szabolcs neve fémjelezte. Számos híres operettben megannyi fülbemászó dallam született, ami kiállta az idők próbáját. Amelyeket ma is sokan éneklünk anélkül, hogy tudnánk, melyik darabból származnak. Ezek az operett-slágerek, amelyek a műfaj népszerűségségét generációkon át fenntartották, és az ország bármelyik színházába, művelődési házába vonzzák a közönséget.

Ezt ismerte fel 2001-ben négy fiatal művész, amikor létrehozta a Pesti Magyar Operett Színpadot, hogy az ország minden zugában népszerűsítse, életben tartsa, a fiatalokkal is megszerettesse ezt a szemet és fület gyönyörködtető szórakoztató műfajt. A kezdetek óta jó néhány nagy név is csatlakozott hozzájuk, így ma már több mint 40 szólista és táncos szolgálja örömmel és szeretettel a nézőt és az „ügyet”! Tavaly a legnagyobb sikert magáénak tudható „Csárdáskirálynő” bemutatójának századik évfordulóján már a sajószentpéteri közönség előtt is bemutatkoztak.

Idén újra elindultak egy országos turnéra, nyolc helyszínen – közöttük Sajószentpéteren – mutatták be az „Operett nagykoncertet”. A társulatot mindenhová elkísérte egy sztárvendég, hozzánk Várkonyi András jött el, aki nálunk is „Barátok közt” érezhette magát. A népszerű sorozat Vili bácsijának, a Vidám Színpad művészének nem idegen a zenés műfaj, hiszen egykor bárzongoristaként is dolgozott, nemrég pedig „Borkóstoló” címmel önálló zenei albumot jelentetett meg.

A sajószenpéteri színpadon, és a nézőtéren a remek hangulat megteremtésében közreműködött még Köllő Babett, Buch Tibor, Mádi Piroska, Egyházi Géza, Göth Péter és Kovács Szilárd. A remek kis csapat bebizonyította, hogy az operett él, és (ha rajtuk múlik) élni is fog.

2016. december 6.
Kiss Barnabás

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör