Bajnokokat köszöntöttek

Kulturális hírek

Az Összefogás Sajószentpéterért Alapítvány olyan Sajószentpéterhez kötődő sportolókat jutalmazott, akik a közelmúltban a város hírnevének öregbítéséért nagyon sokat tettek. Az alapítvány díjait egy gálaműsor keretében adták át 2018. július 1-én a Sajószentpéteri Kulturális Központ színháztermében.

Az ünnepélyes díjátadó védnökei, akiktől az elismeréseket átvehették: Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Demeter Zoltán országgyűlési képviselő voltak. Akik pedig az elismerést kiérdemelték: Bistei Judit, Szász Kitti és Isaszegi Róbert.

Bistei Judit az ExperiDance együttes – Magyar Bronz Érdemkereszttel, Sajószentpéter város Emlékplakettjével kitüntetett – sokoldalú táncosa és tánckari asszisztense a sportban is kipróbálta képességeit. Magyar bajnoki, Ausztria Kupa győztes, hollandiai Európa-bajnoki címe után 2015. év végén a WBPF világszervezet fitnesz- és testépítő világbajnokságán Bangkokban aranyérmet nyer. Ma már egyre inkább külön úton jár: az akrobatika az élete, ebben nyűgözi le időről időre a közönséget határon innen és azon túl.

Szász Kitti a freestyle futball női mezőnyének egy évtizede meghatározó egyénisége, (első és összesen) négyszeres női világbajnoka, egyszeres Európa-bajnoka, és jelenleg magyarországi nagykövete. A nők között az egy perces sarokkal dekázásban (107-tel! – de azt mondta tudott volna többet is) Guinness-rekorder. Káprázatos labdazsonglőr tudásában itthon is több alkalommal gyönyörködhetett már a közönség.

Isaszegi Róbert 1978-tól 1993-ig az egykori Borsodi Bányász aranygenerációjának tagja, közben 1986-tól egy évig a Budapesti Honvéd papírsúlyú versenyzője. 1984 és 1989 között megszakítás nélkül hatszor felnőtt bajnok súlycsoportjában. 1984-től 1990-ig tagja a magyar válogatott keretnek, az 1989-es athéni Európa-bajnokságon ezüst, az 1985-ös budapesti Európa-bajnokságon és az 1988-as szöuli olimpián (élete legkiemelkedőbb eredményeként) bronzérmet szerez. (Ez utóbbi esemény 30. évfordulójáról történő megemlékezés adta az ünnepi gála szervezéséhez az alapötletet.) Tíz év kihagyás után szerencsét próbál a profi mezőnyben is: 2002-ben Miskolcon dél-afrikai vetélytársa elleni KO-val megszerzi a WBO harmatsúlyú interkontinentális bajnoki övét.

A sportolók pályafutásuk legemlékezetesebb pillanatait egy-egy kisfilm segítségével most a meghívottakkal együtt is újra átélhették. Majd az alapítvány díját (Szász Kitti helyett szülei), hozzátartozóik pedig virágcsokrokat és ajándékokat vehettek át az ünnepi alkalom emlékére.

A délutánt népzene-néptánc műsor tette színesebbé, amelyben közreműködtek a felvidéki Borostyán Néptáncegyüttes, a Sajógyöngye Népdalkör, valamint a Tücsökmadár Néptáncegyüttes énekesei és táncosai, továbbá a latin stílust képviselő Schulcz Gergő – Besenyei Lilla versenytáncos pár.

A díjazottaknak ezúton is gratulálunk!

Kiss Barnabás