Barátok közt – 18. epizód

Testvérvárosok

A harmincadik születésnapját ünneplő Sajószentpéter adott otthont a 2019. május 31-én és június 1-én már 18. alkalommal megrendezett „Testvérvárosok ifjúsági sport, és művészeti találkozójának”. A rendezvény az elmúlt évek alatt semmit sem veszített népszerűségéből, és általa valóban köttettek már több éves barátságok is.

A kétnapos találkozón jelenlétükkel is megtisztelték városunkat testvérvárosaink – a szlovák Dobsina, a lengyel Kobiór és a cseh Sternberk – polgármesterei által vezetett delegációi, festői, fotósai, öregfiúk labdarúgó csapatai, valamint szép számú sportoló ifjúsága.

A rendezvénysorozat pénteken délután, a Kossuth Lajos Általános Iskola udvarán megrendezett ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét. Majd azonnal elkezdődtek a versenyek is: a tornateremben a falmászó és az asztalitenisz csapatok, míg az egyik tanteremben hat asztalnál a sakkcsapatok mérték össze tudásukat.

Szombaton délelőtt több helyszínen folytatódtak az összecsapások. Varbó futballpályáján a négy város öregfiúk futballcsapata vívott élvezetes csatákat, amelyekből Sajószentpéter került ki győztesen.

A festő-és fotóművészet képviselői a Pipiske és a Tájház környékén, valamint a sportversenyeken kereshettek maguknak megörökítendő két témát, vagy pillanatot. Az elkészült alkotások elbírálása után a zsűri nyolc festő közül sternberki Libor Svoboda, míg a hét fotós közül dobsinai Tibor Harmatha műveit értékelte a legkiemelkedőbbnek. Nehéz döntés volt, mert – közöttük Csernyánszki Bertalan és Tollas Vanda festményeivel, Heiszman Adrienn és Ruszó Balázs fotóival – ezúttal is sok szép, vagy érdekes kép született.

A Szepesi Gusztáv nevét viselő stadion területét délelőtt az atléták vették birtokukba. Itt zajlottak a lány és fiú 60 m síkfutás, távolugrás, és kislabda dobás, valamint a lány 600 m és fiú 1000 m futás versenyei, amelyeken a sternberki fiatalok taroltak, némelyik számban a dobogó minden fokát kisajátították. A mieink közül kiemelkedően szerepelt a kislabda dobásban aranyérmes Madarász Máté, és a 60 m-en ezüstérmes Szikszai Gergő.

A délutáni programban a csapatjátékok játszották a főszerepet, a két kispályán zajló fiú labdarúgásban a vendéglátókat csupán a sternberki csapat, míg a Sportcsarnokban a végső győztes lány kézilabdázóinkat senki sem tudta megelőzni.

Az ifjúsági összetett sportversenyben ezek alapján az esti eredményhirdetésre a Sternberk – Kobiór – Sajószentpéter – Dobsina végső sorrend alakult ki.

A két napos találkozót több színes program egészítette ki, amelyeken a helyi Gyöngyszem Mazsorett Csoport, a Tücsökmadár Néptáncegyüttes műsora mellett egyaránt fergeteges freestyle football-, cheerleader-, vagy segway-, stuntrider-, quad (motoros) bemutatóknak is tapsolt az érdeklődő közönség. A kétnapos programot jó hangulatú, a színháztermet megtöltő eredményhirdetés, látványos tűz-show, és a fiatalok által várt disco zárta.

A versenyeken minden sportoló győztesnek érezhette magát, hiszen önmagához képest a legjobban teljesített. Mi pedig örömmel láttuk a színes egyen-melegítős fiatalságot, akik bizonyára hamar kiheverik a kisebb sérüléseket és a vereséget is. Ahogyan a vendéglátó város polgármestere dr. Faragó Péter Coubertin bárót idézve kiemelte: „nem a győzelem, a részvétel a fontos”.

No meg a jó barátság, amely a négy város között immár két évtizede – és reméljük, hogy még nagyon sokáig – tart.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör