Boeing, Boeing

Kulturális hírek

2018. február 19-én (hétfőn) 18:00 órakor a Sajószentpéteri Kulturális Központ színpadán a harmadik előadásával folytatódik a 2017/18-as színházi évad. Az előzetesen kiadott műsortervtől eltérve ezúttal az Egri Pinceszínház előadásában a Boeing, Boeing (Leszállás Párizsban) című bohózatot láthatják a nézők.

A két felvonásos klasszikus darab szerzője az egyik legismertebb francia drámaíró Marc Camoletti (1923. Genf – 2003. Deauville). Az olasz családból származó szerző színházi karrierje 1958-ban kezdődött, amikor is Párizsban három darabját is játszották egy időben. Az átütő sikert 1962-ben a nálunk most bemutatandó, összesen kétezer előadást megélt Boeing, Boeing hozta meg számára, amely később a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a világon legtöbbször játszott francia vígjáték. Camoletti ötvenöt ország színházait hódította meg, tizennyolc darabját csupán Párizsban több mint húszezer előadáson láthatták a nézők. A történetből az amerikai John Rich rendező 1965-ben Tony Curtis főszereplésével nagysikerű filmvígjátékot is készített.

Bernard, a felkapott francia építész minden férfi számára irigylésre méltó életet él: nem csak Párizs gyönyörű látképe hever a lába előtt, hanem a legendásan gyönyörű francia nők is. Csakhogy neki álomszép menyasszonya van. Egyszerre három is. Akik légiutas-kísérők, s hogy – egymást elkerülve – mikor landolnak az ő ágyában, azt a világ óriás légitársaságainak szigorúan precíz menetrendje szabályozza. Ugyanis a másik kettőnek aközben a levegőben kell tartózkodnia. Hogy ebből egyikük se vegyen észre semmit, arról Bertha, a házvezetőnő gondoskodik. Akinek arra sincs ideje, hogy felmondjon, miközben kénytelen nemzetközi konyhát vinni, hiszen a menü szinte óráról-órára, menetrend-szerűen változik. De mi történik akkor, amikor szolgálatba állnak újabb, és gyorsabb repülőgépek, a Boeingek. Bizony, felborul a menetrend… Ráadásul váratlanul beállít vidékről a házigazda egykori osztálytársa, Robert is, aki egyik ámulatból a másikba esve igyekszik megtalálni a helyét ebben a hatalmas forgatagban.

Az Egri Pinceszínház közhasznú egyesületként 1998 óta szervez színházi előadásokat, táncházakat, játszóházakat. Emellett a pedagógiában új és korszerű művészetterápiás módszerünkkel próbálnak más, követhető utat is megmutatni a fogyatékkal élőknek és a hátrányos helyzetű térségekben élő gyerekeknek.

Méhes László rendezésében ők mutatják be Sajószentpéteren a Hamvay Kornél által fordított világhírű komédiát, amelynek szerepeiben Sághy Tamást, Gulyás Hermann Sándort, Baráth Zoltánt, Dimanopulu Afroditét, Tatár Gabriellát, valamint Román Juditot láthatjuk.

Mialatt a stewardessek Bernard és a felhők között repkednek, a nézők biztos, hogy felhőtlenül szórakozhatnak. Ha tehetik, ne hagyják ki ezt a számtalan váratlan helyzetet, vidám percet, és sok-sok kacagást ígérő klasszikus vígjátékot.

Jegyeket a helyszínen is vásárolhatnak 2.000 Ft (I. helyár), vagy 1.800 Ft (II. helyár) ellenében.

Kiss Barnabás