Boldog születésnappal indul az új színházi évad

Kulturális hírek

2019. november 25-én újra felgördül a függöny a Sajószentpéteri Kulturális Központ színháztermében, hogy egy fergeteges vígjátékkal kezdetét vegye a négy darabból álló 2019/2020. évi színházi évad.

A szezonnyitón az egyik legismertebb francia drámaíró, a svájci születésű, olasz családból származó Marc Camoletti (1923. Genf – 2003. Deauville) két részes vígjátékát láthatjuk „Boldog születésnapot! avagy Hatan pizsamában” címmel, a Pesti Művész Színház előadásában. A darabot Szántó Judit fordította, Márton András rendezte.

A jól menő üzletember és felesége (Bernard és Jacqueline) vidéki nyaralójában játszódó darab Camoletti egyik legjobb darabja, amely a klasszikus francia bohózat nagyszerű iskolája szerint íródott: matematikai pontossággal működő félreértésekkel, szerepcserékkel, fergeteges helyzetekkel, ugyanakkor nem lépve át az igazságtartalom és magatartásbeli hitelesség határait. Közben társadalmi rajzolat is felismerhető egy bizonyos réteg és korosztály pikáns hálószobatitkain át.

 A pár éppen a férj születésnapját készül megünnepelni. Az eseményre hivatalos a férj legjobb barátja is, akiről nem sejti, hogy egyben a felesége szeretője is. Emiatt követ el mindent az asszony, hogy ez a meghívás létrejöjjön. Ő viszont azt nem tudja, hogy eközben férje a saját szeretőjét hívta meg titokban, azzal, hogy majd az ifjú hölgy meglepetésként érkezik, mint a barát szerelme. A férj attól tartva, hogy nem vállalná ezt a szerepjátszást, a cimboráját is csak akkor avatja be, amikor megérkezik a nyaralóba, bízva, hogy kész tények elé állítva már nem hátrál meg. Aztán megérkezik a beugró szobalány, akit a vendéglátók is csak ma látnak először, és akit szintén Brigitte-nek hívnak, akár a férj szeretőjét, vagyis a barát álszeretőjét. Ezután a félreértésekkel, hazugságokkal, hihető- és hihetetlen magyarázatokkal teli történet hihetetlen méretű bonyodalommá fejlődik.

Amelynek vége természetesen “Happy End”, a könnyed, franciás hangvételnek megfelelően senki nem szenved, és a végére mindenki megkapja magának a szerelmi elégtételt. Ezzel garantálva, hogy az előadás egy felhőtlen kikapcsolódást és szórakozást nyújtó estévé, kellemes kikapcsolódássá váljon.

Az előadásra a helyszínen is van lehetőség belépőjegyet váltani 1800, és 2000 forint ellenében.

Kiss Barnabás