Csengő-frász

Egyéb

Újra beköszöntött a szeptember, ami az álmoskönyvek szerint a diákok számára soha nem jelentett jót. Hiába süt most is hét ágra a nap, bizony nem a strandra, hanem az iskolába kell venniük az irányt. Hát csoda, hogy nehéz az iskolatáska? Nehéz, de cipelni kell: visszavonhatatlanul megkezdődött az új, a 2016/17-es tanév.

Magyarországon nappali tagozatos közoktatási, és nevelési intézményekbe jelenleg több mint másfél millió gyerek jár: 320 ezer óvodás, 750 ezer általános iskolás, 210 ezer gimnazista, az ugyanennyi szakgimnazista (volt szakközépiskolás) és a 96 ezer szakközépiskolás (volt szakiskolás). Az iskolakezdést bizonyára különbözőképpen élik meg, szerintem azért legtöbbjükre a frászt hozza az első becsengetés. Kívánom, hogy a cím eredeti, kötőjel nélküli alakjának jelentéstartalmát a felnövő nemzedékeknek csupán a történelemkönyvek lapjairól kelljen megismerniük, akárcsak a háborúkét (szeptember 1. a második világháború kitörésének emléknapja is!).

A Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános iskola mindhárom intézménye szerda délután négy órára várta vissza diákjait, és azok hozzátartozóit a tanévnyitó ünnepségre. Csütörtökön pedig már újra be is csengettek, amivel megkezdődött a most még végeláthatatlannak tűnő tanórák sora.

A KLIK megszüntetése után öt Tankerületi Központ működik majd megyénkben, közülük egy Székelyné Varga Mária Ágnes vezetésével Kazincbarcikán. Illetékességi területéhez tartozik az Ózdi, Putnoki, Edelényi és a Kazincbarcikai Tankerület (Sajószentpéterrel).

Emellett a legnagyobb változást a szakközépiskolák átalakítása jelenti, sokan gondolják úgy, hogy ez előbb káoszhoz, később a szakmát szerzők munkapiaci kiszolgáltatottságához, a váltás lehetőségeinek beszűküléshez vezet. Szerintük a szakmunkásképzőt ezután nyugodtan átkeresztelhetjük közmunkás-képzőre. Hogy ez következik be, vagy az oktatás színvonalának növekedésével gondolkodásra, új ismeretek befogadására képes fiatalok jönnek ki az iskolából, jobb esetben 2017. június 15-én, az utolsó tanítási napon kiderül. Rosszabb esetben viszont csak a munkába álláskor, vagy az érettségi, felvételi vizsgákon. A tét nem kicsi: a jövőjük – a jövőnk.

A Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola három intézményében tanuló gyerekek szülei bíznak abban, hogy a csemetéik olyan tudás alapjait rakják itt le, amely számukra biztos jövőt ígér.

2016. szeptember 2.
Kiss Barnabás