Csókkal búcsúzik a színház

Kulturális hírek

Pontosabban egy „Csókos asszonnyal”, ugyanis a 2018/19. évi színházi évad utolsó előadására ezt a kedvelt operettet hozza el a Pesti Művész Színház társulata 2019. április 2-án (kedden) 18,00 órakor a Sajószentpéteri Művelődési és Sportközpont színpadára.

A Csókos asszony című operettet magyar közönség 1926-ban először a Budai Színkör színpadán, majd a Városi Színházban láthatta. Az egykori nyilvántartás szerint mintegy 75 ezer néző tapsolt ennek a változatnak. A darab zeneszerzője a magyar sanzon és operett királyának is nevezett, de egy időben itthon méltatlanul mellőzött Zerkovitz Béla, a szövegkönyv Szilágyi László munkáját dicséri.

Zerkovitz Béla (1881. Szeged – 1948. Budapest) zenei nevelése édesanyjának köszönhető, aki Goldmark Károly növendéke volt. A fiú hegedűórákat vesz, de egyik tanára tehetségtelennek tartja, így építészmérnöki diplomát szerez a műegyetemen, műemlék restaurátor lesz Olaszországban, de a zenét nem adja fel. Első dalai 1907-ben jelennek meg, és egy csapásra ismertté válik: Bécsben, Berlinben, Hamburgban, Milánóban és Amerikában is több színpadon játsszák dalait, operettjeit. 1918-ban Royal Orfeum direktora, ahová egy két éves Budapesti Városi Színházi igazgatóság után 1926-ban visszatér. És olyan világsztár is játszik nála, mint Josephine Baker, akiről dalt ír.

A 36 operettje mellett közel 800 dalt komponál, olyan slágereket, mint az Ujjé, a Ligetben nagyszerű, a Lehoznám néked a csillagokat, a Tanulj meg fiacskám komédiázni, az Éjjel az omnibusz tetején.

A Csókos asszony az 1920-as évek pesti életét mutatja be, amelyben egyszerre jelen van a háború okozta hatalmas szegénység, és a fényűző szórakozás.

„Pesten, a Józsefvárosban, a Nagytemplom utcában Katóka ünneplésére készül a háznép. Katóka, teljes nevén Pünkösdi Kató ugyanis színinövendék, és éppen előadása volt a színházban, ahol a Csókos asszony című operett címszerepét játszotta. Nevelőapja, Kubanek Tóbiás hentesmester és a háznép Katóka és Dorozsmay Pista eljegyzését szervezi. Közben Báró Tarpataky, a híres mecénás érkezik a Nagytemplom utcába, mert nagyon tetszett neki Katóka a délutáni előadáson, s meghívja magához Bajza utcai palotájába. Katóka nem fogadja el a meghívást. Dorozsmay nem tudta visszaszerezni a zálogba adott jegygyűrűket, ezért elmenekül az eljegyzésről egy esti privát orfeumi fellépésre. Az eljegyzésre összegyűlt vendégek már csak a vőlegényt várják, de ő nincs sehol. Katóka teljesen összeomlik, és elindul a Bajza utcába….”

A három színből álló operettben, amelyet Halasi Imre rendezett, olyan színészeket láthatunk, mint Egyházi Géza, Fogarassy Bernadett, Csengeri Attila, Sáfár Anikó, vagy Harsányi Gábor.

Az évadbúcsúztató előadás bizonyára remek szórakozást nyújt minden színházkedvelőnek.

Kiss Barnabás

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör