Egy képzőművész köszöntése

Kulturális hírek

Sajószentpéter – a városban alkotók mellett is – mindig büszke lehetett a hozzá kötődő tehetséges művészekre, kiváltképp képzőművészekre. Egyikük, dr. Feledy Gyula Zoltán április 12-én ünnepelte születésének 73. évfordulóját. Ehhez szívből gratulálunk, és még nagyon sok boldog születésnapot és alkotóévet kívánunk neki. Isten éltessen, Gyula!

Feledy Gyula Zoltán 1945. április 12-én, Sajószentpéteren született, itt járt általános iskolába. Középiskolai tanulmányait a sárospataki Rákóczi gimnáziumban folytatta, 1963-ban érettségizett. 1964-ben felvételt nyert a budapesti Állatorvostudományi Egyetemre, ahol 1969-ben állatorvosi diplomát szerzett.
Szakmai útján hamar felelős pozíciók és elismerések kísérték, majd 1976-ban Somogy megyébe, Kötcsére költözött családjával, 1990 óta megszakítás nélkül a község független polgármestere. Önkormányzati és közéleti munkái elismeréseként 1998-ban a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapta. Kezdetben a balatonszárszói termelőszövetkezet üzemi állatorvosa, majd körzeti, hatósági állatorvosként dolgozott, jelenleg nyugdíjasként praktizáló magánállatorvos.

A modern képzőművészetnek – Kossuth-díjas nagybátyja hatására is – már gyermekkorában kedvelője, később gyűjtője lett. Több évtizedes tervezgetés, próbálkozás, színelmélet tanulmányozás után, 2004-től gyűjtőből alkotóművésszé vált, az absztrakt nonfiguratív képzőművészet művelője lett.
A 4-5 színt alkalmazó, gesztus festészetnek nevezhető indulását kalligrafikus beütések, színfoltok artisztikus megjelenítése tarkította, amit a színek fokozatos redukálása követett és ez vezetett el a monokrómiáig. [Alkotói útkereséséből adunk ízelítőt a mellékelt album fotóinak segítségével.]
Az utóbbi években az egy szín dominanciájára épülő képi felület innovatív megoldásai, a monokróm festészet, a monokróm absztrakció foglalkoztatja. A gondolati és érzelmi struktúrákat a színhasználat kiválasztásával, a színmezők telítettségével, strukturáltságának erejével, a felületkezelés, a fakturáltság érzékiségével próbálja elérni. Akril festékkel, lakkal, egyedi, vegyes technikával, falemezre kasírozott papírra, vászonra dolgozik.

Az ország településein 2005 óta 23 egyéni és 50 csoportos kiállításon vett részt, ezeken számos díjjal ismerték el művészetét.
Ahogyan maga is vallja: számára a festészet nem pótcselekvés, nem egzisztenciális kényszer, hanem önfeledt örömszerzés, a művészet iránti alázat őszinte kifejezése, amit a teljes művészi szabadság hat át.
2008-ban tagja lett a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Képzőművészeti Tagozatának, majd 2013-ban a Magyar Festők Társaságának. Munkái megtalálhatók az Antal-Lusztig gyűjteményben, Vass László gyűjteményében, és néhány múzeumban is.

„Feledy Gyula Zoltán képei nem kétdimenziós festmények, sokkal inkább térben is értelmezhető alakzatok. Ez a hihetetlen gonddal és precizitással kialakított festői világ egyfajta átjárást képez a sík és a tér között.” – írta Géger Melinda művészettörténész.
Többet is megtudhatnak ennek a sokoldalú embernek az életéről és művészetéről a Szentpéteri Krónika hamarosan megjelenő számából. Ahol így vall képeiről:
„A monokróm festménynek egy olyan tárgynak kell lennie, amely saját maga emocionális erővel bír. Nézed, és valahogyan hat rád. Ha ez megtörténik, az siker.”
Tegyünk egy próbát: hogyan hatnak ránk ezek az alkotások? Ha tetszettek, a művész közösségi oldalának albumaiban újabb élményekhez juthatnak.

Kiss Barnabás


Kazincbarcikai kiállításán, egykor volt osztálytársaival, 2008.05.28-án
Bartkó Sándor, Darmó László, Feledy Gyula Zoltán, Mezey István (balról-jobbra)


Út a monokrómiáig

Gesztusok (3 kép)

Kalligráfiák (2 kép)

Foltok (3 kép)

Monokróm előzmények (5 kép)

 

Monokrómok (5 kép)

 

 

 

 

 

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör