Egy kiállítás margójára

Kulturális hírek

A Sajószentpéteri Kulturális és Sportközpontban 2017. május 5-én (pénteken) 16 órakor az Anyák napja tiszteletére tematikus kiállítás nyílt Kopcsik Lajos mestercukrász, a város díszpolgára magángyűjteményéből.

A világ szinte minden országában szentelnek egy napot az anyák, az anyaság tiszteletére. A legtöbb helyen május második vasárnapján ünneplik az anyákat, míg Magyarországon immár évtizedek óta május első vasárnapja az Anyák napja. Az anyák előtti tisztelgés az ókori Görögországban Rheának, az istenek anyjának (és egyben az összes édesanyának) tiszteletére tartott tavaszi ünnepségekre vezethető vissza, amelyet később több egyház is átvett. A nap újkori története az 1872-ben Bostonban megrendezett anyák napi ünneppel kezdődött, 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis elhunyt édesanyja emlékére az anyák napját május második vasárnapjára kitűzve nemzeti, és nemzetközi ünneppé szerette volna nyilváníttatni. Célját elérte, 1914. május 10-én megrendezték az első hivatalos Anyák napját.

Magyarországon 1925. március 8-án a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt rendezte az első ünnepet, 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját.

A Kulturális Központ galériájában az ünnep alapgondolataként a Kossuth Lajos Általános Iskola musical csoportja elénekelte a nemrég nálunk járt Bródy Jánosnak Koncz Zsuzsa által sikerre vitt, és mára már klasszikussá vált „Mama, kérlek” című szerzeményét.

A kiállítást Alvári Dóra művésztanár nyitotta meg, aki az anyaságnak, mint művészeti témának a festészetben átvonuló történetéről ejtett néhány szót, az ősember gyermekét vezető anyát ábrázoló barlangrajzától, a keresztény Mária-ábrázolásokon át napjaink művészetéig. Elmondta, hogy a szépségnek, a teremtésnek az irodalom mellett a képzőművészetben tapasztalhatjuk leginkább érzelemgazdag kifejezését. A tárlat anyagával kapcsolatban kiemelte, hogy napjainkban ritkán látható egy helyen ennyi nemzetközileg is elismert, Kossuth-díjas kortárs grafikus művész alkotása, mint most nálunk. Csak néhány név ennek alátámasztására: Reich Károly, Kass János, Würtz Ádám, Hincz Gyula, vagy Feledy Gyula. Mellettük Barczi Pál és Mezey István is jelen van személyes emléket megidéző alkotásával. Ezek a művek méltó módon tisztelegnek minden sajószentpéteri édesanya előtt is.

A társrendező Miértünk Sajószentpéterért Kulturális és Sportcélú Alapítvány nevében Kalász László elárulta, hogy a megnyitót személyesen is megtisztelő Kopcsik Lajos nagyon szerette édesanyját, ezért is kért művész barátaitól, vagy vásárolt az anyasággal kapcsolatos grafikákat. Majd köszönetet mondott neki, hogy lehetővé tette ennek a felbecsülhetetlenül gazdag anyagnak a Sajószentpéteren történő bemutatását, valamint Herczeg Istvánnak és feleségének a tárlat összeállításában való közreműködésükért. Kifejezte reményét, hogy a mestercukrász tulajdonában lévő festményekből is láthatunk válogatást nemsokára itt a szülőföldjén.

A tárlat bemutatja, hogy milyen sok szemszögből lehet, és tudják ezek az érzékeny művészek megközelíteni az emberi életnek a legnagyobb csodáját: a születést. Amelyet csupán az édesanyák tudnak közvetlenül megélni, de a kiállítás grafikáit megcsodálva a látogató is egy lépéssel közelebb kerülhet ehhez a csodához. Jó szívvel ajánlom hát mindenkinek, aki május 27-éig egyórányi időt tud szánni a kiállítás megtekintésére, egy kis érzelmi feltöltődésre.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör