Egy mesés nap

Kulturális hírek

Az 1991. október 31-én alapított Magyar Olvasástársaság 2005 tavaszán felhívással fordult mindenkihez, akiknek fontos a népmesék fennmaradása, hogy csatlakozzon a kezdeményezésükhöz: ezután minden évben szeptember 30. legyen „A népmese napja”.

Benedek Elek tiszteletére, ugyanis a nagy magyar mesemondó 1859. szeptember 30-án született Kisbaconban. Meséin generációk sora nevelkedett, hatalmas mesegyűjteménye az 1896-ban megjelent ötkötetes Magyar mese és mondavilág. Olyan nagy elődök méltó magyar követője, mint a fabuláiról (állatmeséiről) ismert francia Jean de La Fontaine, a mesegyűjtő német Grimm testvérek, vagy a legolvasottabb meseíró dán Hans Christian Andersen.

A rendezvény célja a 2005-ös felhívás szerint: „Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

Az ezerarcú mesét, amely élményt nyújt hallgatójának (olvasójának), segít az anyanyelv elsajátításában, tökéletesítésében. A kornak lenyomata, melyből kiolvashatók az adott nép erkölcsi-társadalmi viszonyai, szokásai, gondolatvilága. Bölcsességet, élettapasztalatot örökít át, de gondolkodásra, állásfoglalásra is késztet. Reményt, erőt ad mindennapi nehézségeink leküzdésében, hogy a gonosz végül mindig elbukik, a jó elnyeri méltó jutalmát.

A Sajószentpéteri Lévay József Városi Könyvtár idén is csatlakozott a felhíváshoz, és szeptember 5-én hétfőn délután két órától mesemondó versenyt szervezett a város alsó tagozatos iskolásai számára. Két kategóriában 22 mesemondó varázsolta el a jelenlévőket és a zsűrit. A képzeletbeli dobogón az 1.-2. osztályosok között Kádas Anna Dóra – Gyenge Viktória Margit – Recskó Diána sorrend alakult ki, a különdíjas Csáki Dominik lett, míg a 3.-4. osztályos kategóriában Lukács Alex Krisztián – Ambrus-Tóth Liliána – Kalocsai Fatima helyezési sorrend mellett Molnár Panna érdemelt ki különdíjat.

Ha győztes nem is lehetett, de nyertesnek érezhette magát minden bátor mesemondó, a felkészítő tanáraik, az iskolájuk, a szüleik, a közönség, de az a város is, amelyik ennyi tehetséges, irodalomkedvelő kisiskolást képes egy ilyen nagyszerű rendezvényen felvonultatni.

Úgy látszik, hogy a gyerekek és a pedagógusok megfogadták Benedek Elek 1929. augusztus 17-én halála pillanata előtt leírt utolsó mondatát: „Fő, hogy dolgozzanak…”. Mert aki hallotta a kis mesemondók előadásait, annak kétsége sem lehet afelől, hogy milyen kemény munka előzte meg ezeket a felemelő pillanatokat. Köszönjük mindnyájuknak, és reménykedünk, hogy sok ilyenben lesz még részünk, és soha nem apad ki a mesefolyam.

2016. október 5.
Kiss Barnabás