Egy SZÉP Nap Sajószentpéteren

A 2019. szeptember 27-én 10 órától nagyszabású településSZÉPítési akció zajlott Sajószentpéteren. Nem csak a rendezvény, hanem a neve is telitalálat: a SZÉP mozaikszó összeállítható a Sajószentpéteri Zöld Élettér Program kezdőbetűiből.

Amíg az ipari lobbi és a belőlük gazdagodó politikusok némelyike igyekszik elbagatellizálni a klímaváltozás veszélyeit, amíg Brazíliában számolatlanul irtják az esőerdő fáit, addig városunk tíz kiválasztott területén mintegy 300 díszfát, és ugyanannyi díszcserjét – lombhullatókat és örökzöldeket – ültettek el egy hagyományteremtőnek szánt megmozdulás keretén belül.Az esemény nem minden előzmény nélkül jött létre, hanem pozitív önkormányzati szemléletváltást tükröz. Mindenki tapasztalhatta, hogy közterületeink az elmúlt jó néhány év alatt egyre zöldebbekké váltak: tavaly közel 32 ezer növényt ültettek el városunkban, emellett az EU-s pályázatok által is 320 új évelő növénnyel, 629 fával és mintegy 11,5 ezer cserjével gazdagodott környezetünk. Ezáltal évről évre valóban szebb lett a város, amely nem csak az ide érkezők, hanem az itt élők közérzetére is pozitívan hat.

Az első SZÉP Nap akcióinak helyszínei:

 • Pálóczi út és a 26-os út közötti zöld sáv,
 • Móra lakótelep és a Kossuth út közötti zöld sáv,
 • Harica utcai játszótér,
 • Bányász és Tárna utcák sarkán lévő füves terület,
 • Kossuth Iskola környéke (a „lábasházak” előtti park – a Semmelweis utcai házak közötti park – a szabadtéri sportpark),
 • Vörösmarty utcai emeletes házak előtti füves sáv,
 • Szabadság telep,
 • Ibolya telep,
 • Fecskeszög (a 27-os főközlekedési út és a sportpálya között),
 • dusnoki Közösségi Ház udvara.

Ezeken a pontokon a Városgondnokság által kiszállított mintegy 300 fát (vérszilva, korai juhar, virágos kőris) és 300 cserjét (japán lonc, Leyland-ciprus) helyeztek el az előkészített ültető gödrökben szakemberek felügyelete mellett a Polgármesteri Hivatal és a városi intézmények dolgozói. Kísérő tanár vezetésével a helyszíneken tevékenyen részt vett az ültetésben 10-10 általános iskolai tanuló is (Dusnokra csak hatot szállíthatott a mikrobusz), hiszen valójában őértük, a jövőnkért történt ezen a napon minden. Ezt a tudatot erősíthették bennük a „főhadiszálláson” (a Semmelweis úti sportparkban) felállított sátorban és környékén zajló, az Aggteleki Nemzeti Park szakemberei által vezetett környezettudatos szemléletet formáló foglalkozások, amelyeken játszva sok hasznos információval is gazdagodhattak élő világunkról, erdeinkről, vizeinkről.

A SZÉP Napon részt vevő dr. Faragó Péter, Sajószentpéter polgármestere mielőtt egy fát elültetett, a Sajó TV kamerái előtt elmondta, hogy az önkormányzat mindig elsődleges feladatának tekinti, hogy minél magasabb színvonalú életkörülményeket teremtsen a városban élők számára. Ebbe beletartoznak a színvonalas szolgáltatások, intézmények, közterületek, utak éppúgy, mint a minél több zöld felület. Az utóbbi azért is nagyon fontos, mert ezek növelésével mi magunk tesszük meg az első lépést a mindenki által ismert levegőszennyezettségünk javításáért. Minden kis lépés szükséges ahhoz, hogy eredményt tudjunk elérni. A még mindig tamáskodók számára hozzátette, hogy az átmenő közúti forgalom (és vele a károsanyag-kibocsájtás) belátható időn belül csökkenni fog, ugyanis ma már tény, hogy megépül a 26. számú út városunkat elkerülő szakasza. Természetesen utána is mindent el kell majd követnünk a levegő minőségének javítása érdekében, ezért is szánták ezt a mai akciót kedvcsinálónak, hogy legközelebb a társasházak, magánszemélyek is minél többen csatlakozzanak hozzá. Az önkormányzat minden lehető eszközzel segíti őket, hogy e nemes kezdeményezéshez tevőlegesen is hozzájárulhasson mindenki, aki fontosnak érzi, hogy javuljon a levegő minősége, és szépüljön lakókörnyezete.

A településszépítő eseményt a BorsodChem Zrt., és a Fejes Faiskola (Fejes Gábor egyéni vállalkozó) is támogatta, akiknek felajánlásait köszönjük. A sikerhez a BC anyagi támogatás mellett személyes közreműködéssel is hozzájárult, ugyanis a Pálóczi út mellett munkavállalói ültették el a 80 db fát. Klement Tibor, a nagyvállalat környezetvédelemért is felelős igazgatója – aki szintén aktívan részt vett az ültetésben – kérdésünkre kiemelte, hogy a cég általános szociális vállalásához tartozik, hogy az anyagi segítség mellett minél több olyan példamutató, személyes támogatást is biztosítson, mint például a szemétszedés, vagy ez a mostani faültetés. A mai eseményt azért tartották kiemelkedően fontosnak, mert most zajlik egy új anilin üzem telepítése a 26. számú főút mellett, a 4. és 5. számú kapuk között, és az építési területen sok fát kellett kivágniuk. Elejétől fogva tudatosítani igyekeztek a környéken élőkkel, hogy annak többszörösét fogják hamarosan elültetni. „Ez a mai egy ragyogó alkalom Sajószentpéteren az első lépés megtételére, amivel bizonyíthatjuk, hogy ez részünkről nem csupán ígéret volt. A félmillió forintnyi támogatásunk fedezte a favásárlásokat. Itt kellemes vöröses lombszínű vérszilva fákat ültettünk el, amelyek emellett eléggé ellenálló, különösebben igényes gondozást nem kívánó fajták. Remélem, hogy sikerült szakszerűen elültetnünk őket, és amíg nem épül meg teljesen az elkerülő út, ezek a gyökeres, növekedve dús lombkoronát adó fák nagyban hozzájárulnak a káros anyagok megkötéséhez, a levegő tisztaságához.”

Az időjárás is SZÉP arcát mutatta ezen a napon, és polgármesterünk szavaival élve „szerencsére süt a nap, az idő is kellemes, a program is jó, kell ennél több?” Talán csak annyi, hogy a jövőben minél többen érezzék, hogy ők személyesen is tehetnek valamit azért, hogy a gyerekeink, unokáink minél tisztább levegőjű, takarosabb kis városban nőhessenek fel, és SZeressenek Élni Péteren.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

 • Központi Segélyhívó: 112
 • Rendőrség: 107
  Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
 • Mentők: 104
 • Tűzoltók: 105
 • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör