Együtt fújták a promenádon

Kulturális hírek

A közelgő Bányásznap, valamint a bányász hagyományok előtt tisztelegve 2017. augusztus 26-27-én ez évben is megrendezésre került a Bányász Fúvószenekarok Országos Találkozója. A kétnapos rendezvénysorozat szervezésében főszerepet játszott a Sajószentpéteri Művelődési Központ, a szombat délutáni műsornak pedig városunk adott otthont.

„A Bányászszakszervezet lehetőségeihez képest jelentős erőfeszítéseket tett és tesz a bányász hagyomány- és kultúraőrzés területén … A hagyományaink az egymásra figyelést, a közösségalakítást, a készségek, képességek fejlesztését, a tudás bővítését, a szolidaritást hordozzák, ezekre az értékekre mindig szükség lesz.” – nyilatkozta a napokban Rabi Ferenc elnök a Szentpéteri Krónikának.

Ennek szellemében vállalták ezen a találkozón a részvételt a hasonló célokat maguk elé tűző fúvószenekarok is. A program szombat délben az ormosbányai bányász emlékház előtti koszorúzással és térzenével kezdődött, és Miskolc-Tapolcán a vasárnap 17 órakor induló zenés felvonulással, majd összevont zenekari koncerttel ért véget. Miközben a zenekarok közösen felléptek Sajószentpéteren, majd külön-külön Kazincbarcikán, Vadnán, és Rudabányán is.

Szombaton 16.30 órakor a Korona Vendéglő előtti téren összevont zenekari koncert a Himnusszal indult, majd dr. Faragó Péter polgármester üdvözölő, és Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete elnökének megnyitó beszéde után indulók (Klapka, Fehérvári, Honvéd kerületi, Jászkun, Hunyadi, Losonci) elhangzása után a Bányász himnusszal zárult. Az utóbbi a salgótarjáni Boros Sándor (39 éven át vezette a zenekart), és a perecesi Kovács Miklós, nemrég eltávozott, és ma már égi koncerteken dirigáló karnagyok emlékére is szólt.

Az összevont zenekari koncert után pihenésképpen a Gyöngyszem Mazsorett Együttes bemutatóját láthattuk, majd a résztvevő zenekarok saját repertoárjukból állítottak össze mintegy húsz perces koncerteket.

A találkozón részt vett az 1970-ben alapított, MSZOSZ nívódíjas, „Fesztiválzenekar” minősítéssel rendelkező Alföldi Olajbányász Fúvószenekar Szolnokról, amelyet Sóki Ferenc és Szabó Lóránd karmesterek irányítanak.

Vendégünk volt az 1945-ben Petőfibányán megalakult, ma Gyöngyös városban, a Bányász Kultúráért Alapítvány Fúvószenekara néven működő együttes. Amelyet Juhász András karnagy vezet, és tevékenységét „Heves megyéért”, és „Pro Civitate” díjjal is elismerték.

Elfogadta a meghívást Salgótarjánból Kövesdy Krisztián vezényletével a Bányász-Kohász Fúvószenekar is, amelynek jogelődjét a jelenlévő négy zenekar közül a legkorábban, 1879-ben alapították.

Ez alkalommal sem maradhatott távol a találkozótól a városunk rendezvényein, mazsorett bemutatókon rendszeresen fellépő, 1911-ben alapított, „Arany Diplomás Koncert Fúvószenekar” minősítéssel rendelkező, Művészeti Nívódíjas Perecesi Bányász Fúvószenekar. Az együttest Lendvay Péter karnagy dirigálta, akinek (a másik karmester) Ács Péter által hangszerelt „Concertino” című saját darabjának tavaly volt az ősbemutatója Miskolcon.

A zenekarok jó hangulatú fellépését a téren helyet foglaló, vagy árnyékban sziesztázó közönség lelkesen fogadta, és tapssal honorálta. Ezúttal az emeleti ablakokból szemlélődő lakók sem zsörtölődtek, sőt még a járókelők is megálltak élvezni a térzene ismert, vagy éppen csak fülbemászó darabjait.

A fúvószene ismét jött, látott, és győzött Sajószentpéteren. Köszönet érte minden közreműködőnek.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör