Együtt könnyebb

Kulturális hírek

A nőnap előtt tisztelegve a Sajószentpéteri Művelődési Központban 2018. március 8-án (csütörtökön) 17.00 órakor megnyílt az a fotókiállítás, amelynek plakátfotóival a Mellrákinfó-Borsod hívja fel a figyelmet az egyik – ma már nem csupán, de leginkább nőket érintő – súlyos betegség, a mellrák megelőzésében a korai felismerés és a szűrővizsgálatok fontosságára.

Valamint arra is, hogy sohase maradjunk egyedül a ránk nehezedő bajban, mindig keressük a segítséget. Amelyet leghitelesebben az érintettek, a sorstársak tudnak nyújtani. Ezért is alakult a fenti, önkéntesekből álló csoport, melynek tagjai küldetésüknek érzik a felvilágosítást, hangoztatják az önvizsgálat fontosságát, s ha valaki érintetté válik, akkor mellette állnak, átadva tapasztalataikat, így segítik átvészelni ezt a nehéz élethelyzetet. Ők üzemeltetik azt a honlapot is, ahol információval, tanácsokkal látják el a sorstársaikat, és üzenik: „Nem kell mindent saját magadnak kitalálni, segítünk neked. Tudjuk, hogy félsz, tudjuk, hogy nem könnyű beszélned róla, tudjuk, hogy legszívesebben titokban tartanád, de tudnod kell, hogy „Együtt könnyebb”.”

Ezért is indítottak tavaly ilyen címmel a mellrák-ellenes hónap (október) jegyében egy húsz plakátból álló kampány vándor-kiállítást, amelynek nagyméretű, élet-igenlő, pozitív kisugárzású fotóin saját maguk szerepelnek Miskolc első osztályú férfi vízilabda csapatának sportolóival. Ezt a tárlatot a megye több településére is szívesen elviszik, így érkeztek el most Sajószentpéterre.

A kiállítás megnyitóján – amelyen Túróczi Emese népdalénekes is közreműködött – először dr. Kacsándi László, a Sajószentpéteri GYÓMI vezetője köszöntötte a megjelenteket, és néhány szóban beszélt a betegségről, amelyet évente mintegy ötezer új betegnél diagnosztizálnak, és kétezren sajnos bele is halnak. Annak ellenére, hogy korai felismeréssel szinte 80%-ban gyógyítható lehetne. Ezért fontos a rendszeres önvizsgálat, és kétévente az ingyenes mammográfiai orvosi ellenőrzés, amelyhez szükség lenne a nők részéről nagyobb aktivitásra, felelősségre, ugyanis csupán mintegy 30-40%-uk veszi igénybe ezt a lehetőséget, pedig akár életet is menthet. Kiemelte még a helyes, zsírszegény táplálkozás, és az aktív mozgás jelentőségét is.

Majd Bodnár Erika, a Mellrákinfó-Borsod egyesület vezetője részletesebben is tájékoztatott a munkájukról. Elmondta, hogy azért hívták segítségül a sportolókat, hogy velük szemléltessék, hogy a mellrákból ki lehet gyógyulni, és emberi kapcsolatainknak sem szabad megváltozni, mert utána is lehet teljes életet élni. Kérte a jelenlévőket, hogy hassanak a környezetükben élő hölgyekre is, hogy minél többen vegyenek részt a szűréseken.

Végül Karszáné Szalánczi Beáta, a Mellrákinfó-Borsod önkéntese személyes történetét osztotta meg a jelenlévőkkel. Amikor két és fél éve mellrákot diagnosztizáltak nála, arra gondolt, mi lesz a három gyermekével, ki fogja őket felnevelni? Aztán olyan sok segítséget kapott a Mellrákinfó-Borsodtól, hogy most már ő is igyekszik visszaadni belőle másoknak. Elmesélt még egy kedves történetet a rózsaszín tütüről, és a mosoly gyógyító erejéről, amiben ők maguk is hisznek, és invitálta a jelenlévőket is egy-egy mókás fotó elkészítésében való közreműködésre.

A kiállítás – nem csak érintetteknek – március 23-ig tekinthető meg a Sajószentpéteri Művelődési Központ Galériájában.

Kiss Barnabás

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör