Élj a szíved szerint!

Egyéb

Az 1946-ban alapított Nemzetközi Kardiológiai Társaság tagjai 1998-ban létrehozták a „Szív Világszövetség” nevű szervezetet, amely 2000 óta a WHO-val együttműködve minden év szeptemberének utolsó vasárnapján megrendezi a Szív Világnapját. Ezzel szeretnék elérni, hogy legalább ezen a napon minél többen figyeljenek a szívük egészségére.

A szívinfarktus és a stroke a leggyakoribb halálozási ok, amely a világon évente 17,5 millió életet követel, nálunk is vezető halálok. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szeptember 25-én rendezte meg a „Szívünk Napját”, amelyen ingyenes szűrővizsgálatokat és előadásokat tartottak.

Azért hozták létre a Szív Világnapját, hogy felhívják a figyelmet a kockázati tényezőkre, és segítsék a megelőzést. A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. A leggyakoribb rizikófaktorok: a helytelen táplálkozás, a cigaretta, az alkohol, és a kevés mozgás. A szív és érrendszeri betegségek jelentős része tehát megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal. Inkább helyes életmódot, mint gyógymódot válasszunk magunknak.

Azért sem lehet a problémát egy kézlegyintéssel elintézni, mert nem csak a felnőtteket, hanem egyre növekvő számban a gyerekeket is érinti az – örökölt vagy szerzett – szívbetegség. Mint ahogyan a sajószentpéteri születésű dr. Mogyorósy Gábor, a Magyar Kardiológusok Társasága Gyermekkardiológiai Szekciójának vezetőségi tagja elmondta: ma már nem csak csecsemőkön, hanem magzatokon is végeznek szívvizsgálatokat, ezért is örül annak, hogy egyrészt a kisgyerekeknél leggyakoribb veleszületett szívhiba közül sok kinőhető, másrészt, hogy a diagnosztika ma már lényegesen kíméletesebb, kisebb fájdalmat okoz, mint korábban.

A fiatalok szívének egészségét a sajnos könnyen hozzáférhető tudatmódosító szerek, és az elhízás veszélyeztetik legjobban. „Van egy találó mondás, miszerint a fiatalok mindent megtesznek, hogy tönkre tegyék az egészségüket, mégse sikerül nekik. Az idősek mindent megtesznek az egészségük megóvása érdekében, mégsem sikerül nekik” – jellemzi a helyzetet a gyermekkardiológus professzor.

Igaza van, a leghatásosabb gyógymód sem tud rajtunk segíteni, hogyha mi nem akarjuk, sőt ellene, és a szervezetünk ellen teszünk. Kövessük inkább az idei „Szívünk Napja” szlogenjét: „Élj a szíved szerint!”

2016. szeptember 26.
Kiss Barnabás