Első lépés a remény útján

2019. május 8-án délelőtt Sajószentpéter számára nagyon fontos bejelentést tett térségünk országgyűlési képviselője és városunk polgármestere a Sajó Televízió kamerája előtt: hamarosan valóban elkezdődik a 26-os számú főút Sajószentpétert és Berentét elkerülő szakaszának megépítése.

Közel húsz éve várjuk, hogy a Miskolc-Sajószentpéter szakasz 2X2 sávossá tétele, és az eddig torzónak ható, városba bevezető körforgalmi létesítmény elkészülte után, folytatódjon a (gyakran „fuldokló”) városunkat elkerülő útszakasz megvalósítása. Ugyanis a már-már elviselhetetlenül sűrű, a város belső útszakaszát nagymértékben rongáló, a balesetveszélyt növelő átmenő forgalom a kritikus levegő szennyezettség egyik okozója.

Amint azt Demeter Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője elmondta, ez a várt első lépés, amely zöld utat ad a kivitelezésnek, a március 6-ai kormánydöntés volt. Ennek hivatalos bejelentése a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatóságán, a május 8-án megtartott szakmai egyeztetés után végre megtörténhetett. A politikai felhangoktól sem mentes, általa szorgalmazott létesítmény bonyolult közbeszerzési eljárásának lefolytatása – a jogerős építési tervek és engedélyek birtokában – még ebben az évben várhatóan befejeződhet, azt követően megköthetők a kivitelezői szerződések, ez pedig azt jelenti, hogy 2020 márciusától ténylegesen elindulhatnak a kivitelezési munkálatok.

A térség közlekedése számára szintén fontos 10,605 km hosszú útszakasz két üteme (a mintegy 4 km-es első szakasz a körforgalomtól az edelényi elágazásig, a másik szakasz a kazincbarcikai MOL benzinkútig) párhuzamosan zajlik majd, összköltsége 21,2 Mrd forint. Ezek befejezési határideje 2022 közepére tehető, és reméli, hogy mindenki örömére ezt tartani is tudják majd a kivitelezők. Bár feszített az ütemezés, ugyanis a három csomópont és a Sajó felett átívelő hidak megépítése komoly műszaki feladat.

Dr. Faragó Péter, városunk polgármestere köszönetet mondott Demeter képviselő úr közbenjárásáért, és úgy látja, a korábban többször hangoztatott véleménye beigazolódott: az erőszakos megoldások helyett a lobbizás, a konstruktív tárgyalások meghozták a várt eredményt. Ennek köszönhetően a szlovák határ is gyorsabban elérhetővé válik, így ha elkészül az elkerülő út nem csupán az itt élők, de az áthaladók számára is óriási előnyt jelent majd. Attól pedig nem kell tartani, hogy a város kereskedelmi vállalkozásainak forgalma drasztikusan visszaesne, ugyanis az átmenő forgalom nagy része kamionokból áll, azok sofőrjei pedig jellemzően eddig sem itt, hanem a miskolci áruházakban vásároltak.

Kiss Barnabás