Esőisten siratta Szentpétert

Kulturális hírek

A 2019. június 20-23. között megrendezett XI. Sajószentpéteri Városnapokon a hagyományos forgatókönyv szerint a szombat-vasárnapot a változatos programokat kínáló kulturális műsor uralta. Amelyben a szervező Művelődési és Sportközpont munkatársai igyekeztek lehetőség szerint minden korosztály igényét kielégíteni. Bár ők is tudják, hogy mindenki ízlésének megfelelni lehetetlen vállalkozás.

Ám még a legjobb programtervet is felboríthatja a kiszámíthatatlan időjárás, amely sajnos idén sokkal inkább beleszólt a felhőtlen szórakozásunkba. Felhőből mindkét napon bőségesen kijutott.

Amilyen rosszul indult a szombati nap (a pálya talaja miatt már a nyitó programot, az I. Sajószentpéteri Lovasversenyt el kellett napolni), annyira jól folytatódott. Délután lépett színpadra a helyi amatőr művészeti műhelyeket képviselő Gyöngyszem Mazsorett Csoport, és Freedance 2008 Társastánc Sportegyesület. Előbbiek az Európa Bajnokság előtt most a saját közönségük előtt még egyszer megmutathatták, hogy nem érdemtelenül jutottak ki több koreográfiájukkal is a nemzetközi színtérre. Az utóbbiak az előttük álló versenyekre csiszolgathatták az eddig begyakorolt táncaikat. Őket egy profi produkció követte: a Testnevelési Egyetemen 2012-ben „Lords of Gravity”néven alakult öt főből álló labdazsonglőr csapat mutatta meg nekünk is, hogy valóban urai a gravitációnak. Lélegzetelállító trükkjeikkel már a világ több országában NBA, FIBA, és Forma-1 versenyeken, bemutatókon, show-műsorokban népszerűsítették a magyar akrobatikus kosárlabdát.

A nap további részét a zene és a tánc határozta meg. Kerek egész akusztikus műsorával színpadra állt a Sajószentpéteren is népszerű Bereczki Zoltán. Akit színvonalas bemutatójával a „Copacabana” brazil tánccsoport követett. Show műsorukat a fergeteges, vérpezsdítő, egzotikus, elegáns jelzőkkel írhatnánk le. A brazil táncok (Samba, Lambada, Capoeira, Axe, Carmen Miranda, Frevo) ritmusa mindenkit elvarázsolt, a gyönyörű táncosok és jelmezek láttán pedig magával ragadott egy cseppnyi latin életérzés.

Miután a brazil esőerdők időjárását is saját bőrünkön tapasztalhattuk, a szombati napot záró élő koncerten Fenyő Miklós csókkirály, és zenésztársai az amerikai rock and roll életérzését hozták vissza, a kor divatját idéző ruhákkal és kellékekkel együtt.

Vasárnapi programokat teljesen átírta az időjárás: előadások csúsztak, vagy maradtak el. Négy bátor csapat ugyan még száraz bőrrel megúszta a főzőversenyt, a délután fellépő Sajógyöngye Népdalkör és a Szinva Art társulat népzenei és néptánc-műsorát sokan már esernyők védelme alatt igyekeztek élvezni, fél szemmel a közelgő veszedelmet figyelve. Ami nemsokára be is következett: esőisten hatalmas krokodil könnyeivel most Szentpétert siratta. Néhányan pedig kilenc év után ismét – a villámárvíz következtében tönkrement – ingatlanukat és ingóságaikat.

Miután lecsendesedett az ítéletidő, a szereplők megérkeztek hozzánk, a műsor a Művelődési Ház színháztermében folytatódott. Farkasházi Réka és a Tintanyúl együttes interaktív gyerekkoncertjét, Dolhai Attila és Polyák Lilla musical számokból, és slágerekből összeállított műsora követte. Majd egy órányi rap, amelyben fellépett Miskovits, Mário, Lil G és Essemm is. A vasárnapot, és egyben a Városnapok rendezvénysorozatát a 2013-ban alapított New Level Empire magyar elektronikus zenei együttes koncertje zárta, akik országos ismertségre akkor tettek szert, amikor a 2014-es „A Dal” című zenei versenyben a döntőig jutottak.

Hogy – a felhőszakadást leszámítva – milyenre sikerült az idei rendezvénysorozat, az ízlés kérdése, így sokan sokféle választ adnának rá. A műsorkínálatból talán mindenki találhatott kedvére valót, akinek nem sikerült, az lehet, hogy saját maga is tehet róla. Ízlésekről nem lehet vitatkozni („De gustibus non est disputandum”), de nem is kell, mert a világ így színes és szép.

Kiss Barnabás

FOTÓGALÉRIA – XI. Sajószentpéteri Városnapok: Szombati kavalkád

FOTÓGALÉRIA – XI. Sajószentpéteri Városnapok: Vasárnapi kavalkád

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör