Feledy 90

Kulturális hírek

Feledy Gyula, Kossuth-díjas grafikus, festő, érdemes és kiváló művész 1928. május 13-án Sajószentpéteren látta meg a napvilágot. Ha a sors engedte volna, most lenne kilencven éves. Ebből az alkalomból rendezett emlékkiállítást a Miskolci Galéria.

Feledy Gyula (Sajószentpéter, 1928. 05. 13. – Miskolc, 2010. 07. 03.) a polgári iskolát már Miskolcon végezte, de tanulmányai folytatásába beleszólt a háború. 1946-ban a NÉKOSZ és a Derkovits Gyula Képzőművészeti Kollégium felvételt hirdetett, beküldte három rajzát, amivel felvételt nyert. Ezzel párhuzamosan Budapesten középiskolai tanulmányokat folytatott, sikeres érettségi vizsgát tett.
A Főiskolán – ahol Szőnyi István osztályába került, de gyakran átjárt Pór Bertalanhoz is – 1948-ban végzett festő szakon. Párizsba, vagy Rómába vágyott, a politikai helyzet megváltozása miatt 1949-ben mégis a krakkói Képzőművészeti Akadémiára került állami ösztöndíjjal, ahol 1953-ban végzett. Itt ismerkedett meg a sokszorosító grafikával, ettől kezdve a grafika, rajz, rézkarc, és litográfia egész életművét végig kísérte.

1951-ben már megjelent kiállításon Ady- és Majakovszkij-illusztrációkkal, 1952-ben a helsinki szellemi olimpián díjat nyert sport témájú litográfiákkal.
Hazatérése után a főiskolára hívták tanítani, elsősorban litográfiát. A fővárosban nem érezte jól magát, ezért 1955-ben Miskolcra költözött, ahol kezdeményezésére jött létre a Miskolci Grafikai Műhely és az Országos grafikai biennálék sorozata. Miskolc városa 1989-ben a Deák téren egy műemlék házat bocsátott rendelkezésére, ahol állandó kiállítását rendezték be.
Korszak-meghatározó művészetét számos kitüntetéssel ismerték el (1975: Érdemes művész, 1989: Kiváló művész, 1960 és 1966: Munkácsy-díj, 1976: SZOT-díj, 1978: Kossuth-díj, 1994: Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje). Miskolc (1984) és Sajószentpéter (2000) egyaránt díszpolgárává választotta.

90. születésnapja, élete és munkássága előtt tisztelgő jubileumi tárlat ünnepélyes megnyitójára május 25-én (pénteken) 15.00 órakor került sor Miskolcon a róla elnevezett Feledy-házban. Amint azt Kákóczki András a Miskolci Galéria intézményvezetője köszöntő beszédében is kiemelte, ezen a kiállításon az elsősorban a család tulajdonában lévő alkotásokat láthatják az érdeklődők, amelyek közül néhány darabbal még soha nem találkozhattak a képzőművészet kedvelői. Erre az évfordulóra olyan alkotásokkal készültek, melyek különböző témákon keresztül mutatják be Feledy Gyula művészetét, a rajztól kezdve, a grafikán át a festészetig. Mint elmondta: Feledy Gyula a II. világháború utáni országos képzőművészeti élet egyik meghatározó alkotója, Miskolcon művészeti szervezője volt. Nevéhez fűződik a Miskolci Grafikai Műhely megalapítása, éppúgy, mint a 60-as, 70-es évek grafikai művészeti fellendülése is. Munkásságának darabjait őrzik a jubileumi kiállításnak helyet adó ház, és állandó kiállításai is.

A családhoz tartozó Bodonyi Csaba építész köszöntőjében közös emlékezésre, a nyolc esztendeje elhunyt alkotó munkássága, személyisége előtti tisztelgésre invitálta a megnyitó résztvevőit, megidézve beszédében Feledy Gyula alakját, és művészi életútját is.
A család nevében unokája, Ferenc Marcell köszöntötte a vendégeket: „Remélem, a képek kiragadnak titeket a szürke hétköznapok világából, s egy csodálatos utazásra biztatják az elmét” Ezzel is emlékeztetett nagyapja humorérzékére és sajátos természetére.

Mi pedig emlékezzünk Sajószentpéter szülöttére, képeire, grafikáira, művészetére, amelyet ő maga így jellemzett:
„A munkásságomban jelentős irodalmias befolyás is érvényesül… Engem egyszerűen az a mondandó inspirált, ami művészetfilozófiailag mondjuk elsőbbrendűen az irodalom sajátja, de úgy gondolom, hogy lehetőséget tartogat a képzőművész számára is…”

Kiss Barnabás