Felhívás vendéglátóhelyek üzemeltetői részére

Felhívás vendéglátóhelyek üzemeltetői részére

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 2021. január 1. napján hatályba lépett módosítása szerint vendéglátó üzletek esetén az üzemeltetőnek meg kell határoznia vendéglátóhelyének üzlettípusát a Korm. rendelet 4. mellékletében meghatározott üzlettípusok alapján.

A 2021. január 1-ig bejelentett vendéglátó üzletet üzemeltető kereskedő a vendéglátóhely üzlettípusát legkésőbb 2021. március 31-ig köteles bejelenteni a tevékenység végzésének helye szerinti jegyzőnek.
A bejelentésben kérem feltüntetni a kereskedő nevét, székhelyét, egyéni vállalkozói nyilvántartási számát vagy cégjegyzékszámát, a vendéglátó üzlet nevét, címét, nyilvántartásba vétel számát és a Korm. rendelet 4. melléklete szerinti üzlettípust.

A bejelentést kizárólag elektronikus úton az e-Papír szolgáltatáson keresztül (Témacsoport: Önkormányzati igazgatás, Ügytípus: Kereskedelmi ügyek) lehet benyújtani.

a 2010/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 4. melléklete szerinti
Vendéglátóhely üzlettípusok és azok jellemzői

1. Étterem

Fő terméktípusa: Melegétel
Tevékenység TEÁOR kódja: TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa: Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Vendégtérrel rendelkezik, a vendégeknek biztosítani kell a helyszíni fogyasztás lehetőségét.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket helyben készítik, főzőkonyhával rendelkezik.

2. Büfé

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel
Tevékenység TEÁOR kódja: TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa: Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

3. Cukrászda

Fő terméktípusa: Cukrászati készítmény, édesipari termék
Tevékenység TEÁOR kódja: TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa: Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: A cukrászati termékeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

4. Kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely

Fő terméktípusa: Kávéital, alkoholmentes ital
Tevékenység TEÁOR kódja: TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
Üzemeltetés típusa: Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

5. Italüzlet, bár

Fő terméktípusa: Szeszes ital
Tevékenység TEÁOR kódja: TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
Üzemeltetés típusa: Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

6. Zenés-táncos szórakozóhely

Fő terméktípusa: Szeszes ital
Tevékenység TEÁOR kódja: TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
Üzemeltetés típusa: Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: Zenés szolgáltatást nyújt, tánctérrel rendelkezik. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (poharak stb.).
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

7. Munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel
Tevékenység TEÁOR kódja: TEÁOR’08: 5629 – Egyéb vendéglátás
Üzemeltetés típusa: Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Vendégtérrel rendelkezik, a helyszíni fogyasztás lehetőségét kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik, minimum tálalóval vagy melegítőkonyhával kell rendelkeznie.

8. Gyorsétterem

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel
Tevékenység TEÁOR kódja: TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa: Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik, minimum befejező konyhával rendelkezik.

9. Rendezvényi étkeztetés

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel
Tevékenység TEÁOR kódja: TEÁOR’08: 5621 – Rendezvényi étkeztetés
Üzemeltetés típusa: Alkalmi
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás helye a rendezvény. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

10. Alkalmi vendéglátóhely

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel, kávéital, alkoholmentes és szeszes ital
Tevékenység TEÁOR kódja: TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa: Alkalmi
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: Meghatározott helyen üzemel. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Pl. Telepített food truck, borozó egy borfesztiválon
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

11. Mozgó vendéglátóhely

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel, kávéital, alkoholmentes és szeszes ital
Tevékenység TEÁOR kódja: TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa: Alkalmi
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: Folyamatosan változtatja a helyét, nem tartózkodik huzamosabb ideig egy helyben. A kiszolgálás önkiszolgáló értékesítés formájában történik nem biztosít ülőhelyet, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Pl. Mozgó food truck, mozgó (kiskocsin) borozó egy borfesztiválon
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

Sajószentpéter, 2021. március 10.

Dr. Guláné Bacsó Krisztina
jegyző