Fotókiállítás nyílt a Magyar Kultúra Napján

Kulturális hírek

A Sajószentpéteri Művelődési Központ Bognár Péter természetfotóiból „Négy évszak meséi” címmel válogatott kiállítás megnyitójával tisztelgett az idei Magyar Kultúra Napja előtt.

A Művelődési Központ galériájában 2020. január 22-én 16 órakor Csorba Csaba igazgató köszöntötte a szép számú érdeklődő közönséget, majd dióhéjban összefoglalta a Magyar Kultúra napjának történetét: a műkéziratának tanúsága szerint 1823. január 22-én végzett Kölcsey Ferenc a „Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból” című versének tisztázatával Csekén. Erre az eseményre emlékezve – Farsang Árpád zongoraművész javaslatára – 1989 óta ezen a napon rendezvények sokaságával ünnepeljük, és egyben őrizzük kultúránk értékeit határainkon belül és azon túl is.

A megszámlálhatatlan alkalommal hallott és énekelt magyarok nemzeti imáját ezúttal Goór Csenge, a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulója idézte meg a jelenlévőknek.

A vers elhangzása után Bognár Péter művészetét, és természet-fotóit annak legjobb ismerője, Urbán Helga AFIAP és AMAFOSZ díjas fotóművész, – szintén a Miskolci Fotóklub tagja – ajánlotta figyelmünkbe. Amint elmondta, művésztársának tulajdonképpen ez az első kiállítása, amelyet (a miskolci ősbemutató anyagával azonos válogatást) most Sajószentpéteren tekinthetnek meg az érdeklődők. Képeinek minőségét látva meglepő lehet, hogy eddig még nem jelent meg önálló kiállítással, ennek okai közül néhányat meg is nevezett: Bognár nem hajszolja a népszerűséget, hanem első sorban magának alkot. Szereti a belső érzéseit kifejezni, és megörökíteni, és bár örömmel tölti el, ha mások is osztoznak vele ezekben, a siker mércéje számára mégsem a minden áron való bemutatás, a díjak általi elismerés, hanem az elkészült alkotás minősége. A kirándulásainak emlékeit, alkotás intim csendjét zárja bele képeibe. Szereti átadni tudását, számos tanítványt inspirál fotózásra, akik igyekeznek ellesni tőle a megtanulhatatlant. Ahány alkotó, annyi látásmód, gondolkodás. Ő nem a valóságot akarja megmutatni, hanem azt, hogy milyen a valóság az ő szemén keresztül, így mindig egy lépéssel előttünk jár a megismerésben, a gondolkodásban.

A február 14-ig látható kiállítás képeinek megtekintését ajánlom mindenki számára, hiszen a képeken valóban olyan gyönyörű részleteket ismerhetünk meg a természetből, amelyek mellett akár minden nap elmehetünk, mi talán sohasem veszünk észre. Éppen ettől lenyűgözőek a természet-fotók.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése