Füstköd-riadó tájékoztatási szint elrendelése

 

FÜSTKÖD-RIADÓ TÁJÉKOZTATÁSI SZINT ELRENDELÉSE

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Sajószentpéteren üzemelő automatikus mérőállomáson a szálló por (PM10) koncentrációja az utóbbi 24 órában meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, így a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet és a Sajószentpéter Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendelete alapján

elrendelem a FÜSTKÖD-RIADÓ TÁJÉKOZTATÁSI FOKOZATÁT

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÁS

 

Légszennyező anyag:                                                                         

Szálló por(PM10)

Tájékoztatási küszöbérték[ug/m3]:                                            

75 ug/m3 két egymást követő napon és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható

Riasztási küszöbérték[ug/m3]:

100 ug/m3  két egymást követő napon és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható

 

Dátum: 2021. 02. 24.                      Mért érték: 81                                A túllépés mértéke: 7,6 %

Dátum: 2021. 02. 25.                      Mért érték: 94                                A túllépés mértéke: 25,1 %

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését figyelembe véve levegőminőségben stagnálás várható a következő napokban.

A légszennyezettség romlását megelőzendően kérem a lakosságot, hogy lehetőség szerint kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, valamint a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetését.

Tilos a szabadban történő nyílttéri égetés, melynek betartását a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályának munkatársai a következő napokban ellenőrzik.

A helyzetet értékelve jelenleg nem rendelek el közlekedési korlátozást Sajószentpéteren, és a hideg időjárásra tekintettel nem korlátozom a közigazgatási határon belüli szénnel/fával történő tüzelést. Azonban kérem, hogy az ilyen jellegű tüzelőanyag mennyiségét – ha lehet – csökkentsék úgy, hogy az adott helyiségben a hőmérséklet ne essen 18 0C alá. Lehetőség szerint kerüljék a porképződéssel járó tevékenységek (építkezési munkálatok, építési anyagok szállítása stb.) végzését.

A szálló por egészségügyi hatásai:

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javaslom, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A levegőminőség aktuális mérési adatai megtalálhatóak a http://www.levegominoseg.hu/, weblapon.

Együttműködésüket előre is köszönöm!

Sajószentpéter, 2021. 02. 26.

Dr. Faragó Péter sk.

polgármester