Gondolatok egy fa kivágása kapcsán

Széleskörben ismert, hogy a piac építési munkálatai kapcsán, a Thököly és Kossuth út sarkán található zöld juhar kivágásra került.

Sokaknak fűződött személyes élménye ehhez a fához, amely már méreténél fogva is (11 méter magas, több mint 20 méteres átmérőjű lombkorona, 1 méternél nagyobb törzsátmérő) a főutca ikonikus fája volt.

A tervezés során a fa sorsáról a döntés favizsgáló szakmérnök (3D-s technológiával végzett) vizsgálata alapján született meg. A vizsgálati rögzítette, hogy: „a Fakopp 3D vizsgálat alapján a korhadás mértéke a törzsön, 30 cm magasan, 19%, 140 cm-en 36%. A NY-i vázág, mely meg van dőlve a 26-os út felé, lehasadhat. A koronaalapban a korábbi vázág lehasadásából kiterjedt korhadás található, további lehasadások veszélye fennáll. Ezentúl nem tudhatjuk, milyen mértékű a gyökérsérülés és a fa statikai állapota. Egy gyér forgalmú helyen, parkban, kertben faápolási módszerekkel a fa megmenthető lenne, de figyelembe véve az élet és vagyonbiztonságot, esedékes a fa kivágása és pótlása olyan fajjal, mely nem invazív. A fa általános állapotmutatója: 40%. Kezelési javaslat: fakivágás”.

A fa kivágását követően készült fotók alátámasztják a szakvéleményben foglaltakat. A piac beruházás részeként a területen 14 darab fa ültetésére kerül sor.

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör