Gyermekek vették birtokba a Ligetet

„Tiétek a Liget”. A szervező Művelődési és Sportközpont 2019. május 26-án délutánra ezzel csalogatta Sajószentpéter gyermekeit – szüleikkel együtt – az új Fitt Ligetben megrendezett Városi Gyermeknapra. Aki elfogadta a meghívást, nem bánta meg, rengeteg élménnyel gazdagodhatott.

A nemrég átadott korszerű sport és szabadidő centrumra ezen a vasárnap délutánon rátaláltak azok, akiknek valójában megépült: a jövő generáció. Az időjárás is megkegyelmezett nekik, hiszen az esős időszakban szinte csak ezen az egy napon mosolygott le a nap az önfeledten szórakozó apróságokra. Hogy melyik volt az erősebb csábító erő mindegy is, a lényeg, hogy olyan szép számmal megjelentek a rendezvényen, amilyenre az utóbbi időben nem igazán volt példa.

A játszótér telepített eszközei eleve sok lehetőséget kínálnak a mozgásra, de ezen a napon még több közül lehetett választani kicsiknek, nagyobbaknak egyaránt. A fáradhatatlanok fölös energiájukat szinte egész délután levezethették az ugráló várban, az óriáscsúszdán, és a trambulinon. A kíváncsiak és a jövő polgárőrei beülhettek a rendőrautóba és megismerkedhettek annak felszereléseivel (sziréna, védőruhák, sisak), a kreatívabbak rajzversenybe nevezhettek be, míg a mókás kedvűek pedig maguk válhattak az arcfestők „festővásznaivá”. Ezek mellett, mint a korábbi gyereknapokon, most is népszerűek voltak a mesés programok, a négyállomásos kalandfoglalkozás, vagy a gyermeknapi emlék készítése (egy közös fotó mesehősökkel). A 3-10 éves gyerekek játékos sport vetélkedőjén a mozgás mellett az ügyesség és a vidámság volt a fontos (mint az olimpia alapeszméjében a részvétel), a győzelem másodlagos. Valamint az, hogy minél több gyerek kerüljön közelebbi barátságba a sporteszközökkel: labdákkal és a kerékpárokkal.

Természetesen az utóbbival ők még nem tudnak olyan trükköket bemutatni, mint tették azt a Flatland BMX versenyző-páros tagjai, akiknek a „keringőit” szájtátva szemlélte mindenki. A hasonló mozdulatok, trükkök utánzását azonban – speciális bringával is- csak sok-sok éves gyakorlás után javasoljuk.

A break táncot viszont nem lehet elég korán elkezdeni, mint ahogyan azt a szolnoki tánccsapat egészen fiatal tagjai is bizonyították.

Az Aura Segítő Kutya Alapítvány interaktív bemutatóján Kertész Ágota és négylábú munkatársaitól nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is sokat tanulhattak az empátiáról, az állatokkal való bánásmódról, és remélhetőleg a felelős kutyatartásról is.

A már-már állandó vendégszereplőinknek számító Vaga Banda gólyalábon járó óriásai interaktív zenés bolondozásukkal a rekeszizmaik mellett a kicsik szerepléshez való bátorságát is próbára tették.

Az Egyszervolt Mesezenekar pedig a vidám búcsúzásról gondoskodott, ugyanis a nap zárásaként olyan több generáció által kedvelt, örökzöld rajzfilmsorozatok slágerré vált betétdalaiból állítottak össze egy csokorra valót, mint a „Süsü, a sárkány”, a „Kérem a következőt” (Doktor Bubó), vagy a „Mézga család”.

Az egész napi forgatag láthatóan számtalan felejthetetlen élményt nyújtott kicsiknek, nagyoknak egyaránt, amelyekhez sok felnőtt közreműködő, támogató, áldozatkész munkája sem hiányozhatott. Köszönet nekik, a szervezőknek, és nem utolsó sorban a Fitt Liget üzemeltetőinek. Bizonyára sok hasonló rendezvényt bonyolítanak le a majd jövőben,mert úgy tűnik, hogy megtaláltuk a gyereknapok számára a legalkalmasabb helyszínt.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése