Gyermekhét a könyvtárban

Kulturális hírek

A Sajószentpéteri Lévay József Városi Könyvtár idén is visszatért az egykori hagyományokhoz, és 2017. május 23. és 27. között „Vidám gyermeknapok a könyvtárban” című rendezvénysorozattal egy héten át ünnepelték a gyermekeket, mint tették azt az 1931. és 1950. közötti években Magyarország szerte. Már amikor ezt egyáltalán meg lehetett tenni.

2017. május 23-án (kedden) 14 órakor „Hétmérföldes csizmában” címmel megrendezett mesevetélkedőn látták vendégül a Kossuth Lajos Általános Iskola és tagiskoláinak negyedik osztályos tanulóit. A remek hangulatban zajlott versengésben háromfős csapatok mérték össze tudásukat és ügyességüket hét olyan ötletes fordulóban, mint Háry János meséjének kijavítása, leírás alapján mesehősök felismerése, mesetotó, majd meselottó kitöltése, jeligés apróhirdetés megfejtése, mézeskalács házikó kerítésének minél gyorsabb megevése, lencse válogatása. A játékos vetélkedő végére – amelyen mellesleg a „Manóország” (Hunyadi) – „Négyszögletű Kerek Erdő” (Kossuth) – „Bergengócia” (Móra) csapatsorrend alakult ki – így hát mindenki hétpróbás lett, és elnyerte méltó jutalmát, ha nem is a királylány kezét, de néhány „mesés” ajándékot.

Szerdán délelőtt 10 órától „Ügyeskedjünk” elnevezésű kézműves foglalkozáson Neszádeli Gyula kazincbarcikai bőr- és papírműves, kézműves szakoktató pedagógus vezetésével színes fonalból kabalababát készíthettek el saját kezűleg a Hunyadi Mátyás Tagiskola tanulói.

A csütörtökön délelőtt 9-kor kezdődő órán a Kossuth tagiskola ötödik, hatodik osztályos tanulói ismerkedtek meg a hagyományos és nem hagyományos könyvtári dokumentumokkal, a könyvek téma szerinti csoportosításával. Így sajátíthatták el „Könyvről könyvre”, hogy hogyan kell eligazodni a könyvtárban felhalmozott számtalan kincs között.

Pénteken 10 órától a legkisebbek, a Központi Óvoda apróságai vettek részt „Mesekosár” interaktív foglalkozáson, ahol meseposztó segítségével mesét hallgattak, horgásztak, rajzoltak, és „A répa” című mesét el is játszották.

A gyermekhetet a szombat délelőtti „Arany Lacinak” című program zárta, ezen a Sajószentpéteri Irodalmi Kör látott vendégül irodalom-kedvelő fiatalokat (Kádas Anna, Bastyúr Péter, Kalocsai Édua, Tanyik Tirza, Tanyik Tekla, vagy a legapróbb Bastyúr Áron) akik megismerkedhettek a magyar gyermekirodalom néhány kötetével és kiadványával. Majd a címadó Petőfi-verset szavalták el több változatban is, meséket adtak elő, és közülük néhányan saját gyermeknapi hangulatú próbálkozásukat is bemutatták. Természetesen a vendéglátók (Bartkó Erzsébet, és e sorok írója) is saját gyerekverseikkel viszonozták az ünnepeltek kedvességét, a könyvtár dolgozói pedig a megérdemelt ajándék csokoládéval, némi innivalóval és süteménnyel kínálták őket.

A rendezvénysorozaton 106 gyermeket és 16 felnőttet tudtak beinvitálni a könyvtárba, s a mai viszonyokat ismerve ez mindenképpen sikernek mondható.

Kiss Barnabás

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör