Gyűjtsük szelektíven!

Egyéb

„Gyakorlatilag minden hulladékot (mint nyersanyagforrást) fel lehet, fel kell dolgozni, csak pénz és akarat kérdése. … Amit (lehetőleg szelektíven) nem gyűjtünk össze, az nem hasznosulhat! Van még hová fejlődnünk.”

A fenti megállapítást a sajószentpéteri születésű, Prof. Dr. Csőke Barnabástól idéztem, akinek egyik szakterülete a hulladékgazdálkodás, előkészítés, feldolgozási technológiák, eljárások és berendezések fejlesztése. Ezért is érdemes hallgatnunk rá.

Sajószentpéteren is sokáig úgy tűnt, hogy a hulladékudvar ügye sínen van, hulladékgazdálkodás államosítása után ennek a jó célnak a megvalósítására azonban sajnos már nem jutott forrás. Szerencsére a tudatunkban látszanak a fejlődés jelei: egyre több szelektív gyűjtőzsákkal találkozhatunk a szállítási napokon. Persze soha nem lehetünk elégedettek, mindnyájunknak van, és mindig is lesz tennivalónk a hulladék gyűjtésével, és elhelyezésével kapcsolatban.

Segítségül lássuk, hogy milyen hulladékot mikor szállítanak el ebben az évben Sajószentpéterről:

Szelektív hulladékgyűjtő zsákokat minden páros héten hétfőn (amennyiben hétfő ünnepnap, akkor kedden) kell kiraknunk:
április 3, 18
május 2, 15, 29
június 12, 26
július 10, 24
augusztus 7, 21
szeptember 4, 18
október 2, 16, 30
november 13, 27
december 11, 25

A zöld hulladékgyűjtő zsákokat minden páratlan héten hétfőn szállítják el:
április 10, 24
május 8, 22
június 6, 19
július 3, 17, 31
augusztus 14, 28
szeptember 11, 25
október 9, 24
november 6, 20

A 2017. évi tavaszi lomtalanítás időpontja:
április 6. (csütörtök)

Az adott napokon a gyűjtő zsákokat bekötözve rakjuk az ingatlanunk elé (első alkalommal bármilyen átlátszó zsák lehet). Ezeket szállításkor újakra cserélik, amelyeken szerepel a gyűjthető hulladék fajtája is. A kommunális hulladékkal szennyezett zsákokat nem szállítják el.

Ezek mellett a városban a forgalmas helyeken elhelyezett konténeres gyűjtőpontok továbbra is üzemelnek. Kérjük, hogy ezeken a helyeken (csakúgy, mint a használtruha-gyűjtő konténerek környezetében) vigyázzunk a rendre, hogy ne legyenek a város szégyenfoltjai!

Kiss Barnabás