Hatvan éve kapjuk a Füleseket

Egyéb

Az Ifjúsági Lapkiadó Vállalat gondozásában hatvan évvel ezelőtt, 1957. február 3-án jelent meg először a rejtvénykedvelők kedvenc hetilapja, a Füles magazin. Erre emlékezve 2007 óta minden évben e napon ünnepeljük a Magyar Rejtvényfejtők Napját.

A világ első, maiak alapjául szolgáló keresztrejtvénye (egy szókeresztező) 1913. december 21-én a „New York World” magazin vasárnapi számában jelent meg, Magyarországon a „Ma este” című lap 1925. január 22-i számában Kristóf Károly újságíró szerkesztette „keresztszórejtvény” jelentette az első lépést. Napjainkban már megszámlálhatatlan kiadvány és rejtvénytípus közül válogathatnak a szórakozva tanulni vágyók.

1968-ban Pécsen megalakult rejtvényfejtő klub házi versenyeit kiszélesítve 1996 óta a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete rendszeresen megszervezi a magyar rejtvényfejtő bajnokságot. Néhány év óta városunk rejtvényfejtői is több alkalommal megmérették magukat ezeken az ország különböző városaiban megrendezett versenyeken. A feladvány nehézségi fokától függően nevezni lehet kezdő, haladó, mesterjelölt és mester kategóriában. A versenyszabályzatba foglalt szempontok szerint év végén összesítik az évközben megszerzett pontokat, és a legjobbak egy kategóriával feljebb lépnek. A versenyeket hétvégén rendezik, szombaton délután egyéni feladatokkal, emellett rejtvényfejtő klubok, baráti társaságok (minimum 3 fős) csapatokat alkothatnak, akik másnap csapatversenyen mérhetik össze tudásukat. Ezek a kétnapos összejövetelek lehetőséget teremtenek az ország tájegységeinek megismerésére is, hiszen a rendezők között volt idén Sárvár, Siófok, Székesfehérvár, Pécs, Szolnok, Szeged, Kiskunhalas, vagy éppen Ózd is. A nagy távolságok ellenére minden helyszínen nagy volt az érdeklődés, és a versenyzők között évek alatt számos barátság, ismeretség is köttetett.

A sajószentpéteriek közül a 2016-os versenyévadban is Fábián Lajos volt a legeredményesebb, aki haladó kategóriában Székesfehérváron (44 nevezés), Balassagyarmaton (34), és Jászjákóhalmán (28) egyaránt első helyezést ért el, amivel a szabályzat értelmében év közben automatikusan felkerült a mesterjelöltek közé (ebben az évben ez a szabály megszűnik, újra csak év végi kategóriaváltásra nyílik lehetőség). Itt más típusú, és nehezebb rejtvényekkel kell megbirkózni, s Ózdon begyűjtött egy 11. helyezést (18 résztvevő). Haladók között versenyzett még Urbán Zoltánné, aki összesen 85 versenyző (ebből 45 értékelt: aki legalább három versenyen részt vett) közül a 32. helyen rangsorolták, legjobb eredménye az ózdi 12. helyezés. Ők ketten, kiegészülve egy-egy ismerőssel Sajószentpéteri Rejtvényfejtő Klub (SARE) néven haladó kategóriában több csapatfordulón is öregbítették városunk hírnevét. Székesfehérváron a dobogó legfelső fokára állhattak, emellett három alkalommal harmadik, egyszer ötödik helyezést értek el. Ezzel a 27 résztvevőből 6 rangsorolt (legalább három versenyen indult) csapat közül összesítésben a harmadik helyen zárták a 2016-os versenyévet.

Gratulálunk nekik, és további sikereket kívánunk az idei versenyeken is.

A Magyar Rejtvényfejtők Napja tiszteletére a ROE a Füles szerkesztőségével közösen idén is (február 5-én Budapesten) megrendezi a már hagyományos nagyszabású versenyét, ahol három óra fejtési idő alatt a tizenöt különböző rejtvénytípus közül ki-ki saját maga választ, és gazdálkodik az idővel is.

Kiss Barnabás