Hogy ne válhassunk áldozattá

Egyéb

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával „A legkisebb ellenállás – bűnmegelőzés a szépkorúak körében” elnevezéssel prevenciós program indult Borsod megyében. Ennek jegyében rendeztek 2017. április 26-án (szerdán) a Lévay József könyvtárban bűnmegelőzési délutánt.

Ezekben a jogsértésekben az a közös, hogy az elkövetők az idős emberek jószívűségét, hiszékenységét, könnyen elterelhető figyelmét használják ki. Sokan közülük egyedül élnek, és egészségi, mentális, fizikai állapotuk miatt kisebb ellenállást tudnak kifejteni. Emellett esetenként saját maguk teremtenek alkalmat a bűnre, járulnak hozzá az áldozattá válásukhoz. A megelőzésben segítségünkre lehetnek az ilyen felvilágosító előadások is, mint amilyeneket a szerdai bűnmegelőzési délutánon meghallgathattunk. Ahol szakemberek hívták fel a figyelmet az idősek ellen leggyakrabban elkövetett jogsértések fajtáira, azok elkerülésének módjára, és a jogorvoslat lehetőségeire.

Horváthné Szendrei Szilvia a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztály, főosztályvezető helyettese az árubemutatók kapcsán elmondta, hogy a szervezők áruvásárlási szerződést kötnek velünk, üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységet folytatnak. Többnyire tisztességtelen kereskedelmi magatartást is mutatnak, amelynek három típusát írta le:

1. Agresszív, amikor szakértelem látszatát keltve, pszichés nyomást gyakorolva kényszerítenek azonnali gyors döntésre.
2. Megtévesztő, ha jelentős információkat hallgatnak el, vagy rejtett módon közölnek, egyeseket eltúloznak („árkedvezmények csak nekem”).
3. Feketelistás gyakorlat („ezt tilos elfogadnom”) a tiltott védjegy, vagy CE minőségjelölés használata megfelelő bizonyíték nélkül.

Amit tudnunk kell: a vásárláskor szóbeli szerződést kötünk, amelyre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármelyik üzletben (garancia, magyar nyelvű használati utasítás). Külön kiemelve a szerződés megkötésétől számított 14 napon belül alkalmazható elállási jogot, amelyet olyan formában érvényesíthetünk, amilyenben a szerződés megköttetett, legjobb ha mindent írásba foglalunk. Végső soron bíróság mondhatja ki a szerződés semmisségét, de a szabad ár (amit ajánlatként már elfogadtam) miatt utólag magas ár alkalmazására nem hivatkozhatok, és kötbér sem köthető ki.

HOPPA SÁNDOR r. őrnagy, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vagyonvédelmi főelőadója bűnügyi szempontból elemezte a jellemzően idősek sérelmére elkövetett vagyon elleni bűncselekményeket (alsó értékhatáruk ma ötvenezer forint, alatta szabálysértés), és az ellenük való védekezés lehetőségeit:

1. Zsebtolvajlás, amelynél minél hamarabb feljelentést kell tenni, mert a kárunk megtérülésére csak így van némi esély.
2. Trükkös lopás, ahol az elkövetők segítségre szorulónak, cég képviselőjének, hivatalos személynek, házaló árusnak, felvásárlónak adják ki magukat. Legjobb tanács, hogy legyünk bizalmatlanok, ne engedjünk be idegeneket a lakásba, és ha lehet ellenőrizzük le őket, kérjünk igazolványt.
3. Betöréses lopás, rablás: nincs kinyithatatlan zár, sem biztos rejtekhely, sem biztos védelem, csak késleltetni tudjuk az elkövető lakásba bejutását. Ám a védelem látható jelei (már egy mozgásérzékelős lámpa is) elriasztó hatással bírhatnak.

Csupán néhány fontosabb részletet ragadtam ki az elhangzottakból, de ezekből is látható, hogy károsulttá válásunk kellő óvatossággal és odafigyeléssel elkerülhető. Erre figyelmeztet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szlogenje is: „A legtöbbet Ön tehet a biztonságáért!”

Kiss Barnabás

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör