Hurrá, nyaraltunk!

„Vidám élet, gondtalanság
lesz a részünk, ha jön a nyár.
Csak úgy lesz a szünet csodás,
ha erőt gyűjt az iskolás.
Ha megoszlik játék s jótett,
hasznos a nyár csakis így lesz.”
– írja Tali Gitta: Hurrá, vakáció! című versében.

Ehhez az erőgyűjtéshez nyújtott segítséget a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola Móra Ferenc Tagiskolája az EFOP 3.1.8 Együtt, testvérként pályázat keretében megvalósuló balatoni táborokkal. A pályázatban részt vevő közel 50 tanulónak volt lehetősége, hogy térítésmentesen két turnusban 5-5 felejthetetlen napot töltsön el Balatonszemesen illetve Gyenesdiáson. A balatonszemesi tábor 2018.07.16–20. között valósult meg. A strandoláson kívül igen gazdag kulturális programmal is várták a gyerekeket a szervezők. Lehetőségük volt személyesen találkozni Bánki Benivel, aki verseket ír, slammerkedik, sorozatban játszik, műsort vezet, igazi Z generációs multitalentum. Együtt énekelhettek a Megasztár győztes Caramellel. Bakos-Kis Gáborral a Nemzeti Színház színészével közösen szavalták Arany János veseit, Szentgyörgyi Rómeó aerobik világbajnok tornával ébresztette őket. Megismerkedtek Balatonszemes nevezetességeivel, a Balatonboglári Gömbkilátóból megnézhették a Balatont.

Keszthelyen a modellvasút és a vadászati kiállítás megtekintése után megcsodálhatták a Festetics-kastélyt és sétálhattak a kikötőben. A tábor ideje alatt Szőlőskei Tímea és Vadász Gábor színészek segítségével érzékenyítő tréningen vettek részt. A legemlékezetesebb pillanatok mégis azok voltak, amikor a tábor többi lakójával megismerkedtek, akik nemcsak magyarországi településekről, hanem Kárpátalja, Szlovákia és a Délvidék magyar lakta településeiről érkeztek. Nagy hatással volt mindenkire a táborban lakó csoportok bemutatkozása. Vicces és megható műsorokat tekinthettek meg, melyek sokat segítettek, hogy jobban megismerjék egymást. A műsor zárásaként közösen énekelték el az Ismerős Arcok: Nélküled című dalát. A bemutatkozó est után már könnyebben ment a barátkozás is és mindenki nagyon várta az utolsó estére szervezett diszkót.

A másik táborra augusztus 5–9. között került sor Gyenesdiáson. Augusztus 5-én kora reggel indult a csoport Gyenesdiásra. Délután a hosszú úttól elfáradva érkeztek meg a Vadóc tanyára, ahol Nóra néni – a táborvezető – azonnali balatoni fürdőzést javasolt. Itt a tábori program kicsit kötetlenebb volt, több idő jutott a strandolásra és szabadidős játékokra, mivel a tábor területén játszótér, focipálya, csocsóasztal várta a gyerekeket. Kevesebb gyerek is táborozott együtt, így sokkal hamarabb megismerhették egymást.

Második napon délelőtt túrázni indultak. Először megnézték a régi kőbányát majd Gyenesdiás legkedveltebb kirándulóhelyére a Nagymezőre látogattak el, s egy gyalogösvényen jutottak fel a Kerek-hegy legmagasabb pontjára. Itt a Festetics-kilátóból, ami egy három szintes torony gyönyörű körpanoráma nyílt a keszthelyi öbölre. A túra során ellátogattak a 2014-ben nyílt Természet Házába, ami egy látogatói központ, ahol játékos formában ismerhették meg a környék állat- és növényvilágát, bepillantást nyerhettek a Keszthelyi-hegység lakóinak világába.

Harmadik napon délelőtt a Keszthelyi-öbölben tettek egy hajókirándulást a Balatonon a „Kis hableány” nevű nosztalgia hajóval. Majd Keszthelyen a Festetics-kastélyt tekinthették meg.

A negyedik napon sportolhattak a táborban, lézerharcot vívtak egymással és a táborban lévő más csoportokkal. Feri bácsi vezetésével gyerekek és nevelők egymás ellen is játszhattak.

Kánikulai meleg volt a héten, s a Balaton közelségét kihasználva, minden délután jutott idő strandolásra. A tábor vezetősége nemcsak a finom és bőséges ellátásról gondoskodott maximálisan, de segítette a szabadidő hasznos eltöltését is.

A búcsúzás napján meglepően tapasztalták a nevelők, hogy mennyi új barátság született.

Az öt nap alatt rengeteg új élménnyel gazdagodott tanár és diák egyaránt, egymást egészen új oldalról ismerhették meg. Megható volt látni a zárkózott, gyakran szomorkás gyermekek mosolyát, öleléseit táborlakó társai felé, és a köszönetnyilvánítását a szervezőknek.

Jövőre is szeretnénk visszamenni, de másoknak is javasoljuk a tábort.

Román Péterné
szervező tanár