Ifjú! Ne csüggedj, lépj a síkra

Kulturális hírek

A 2017. évi Lévay József napok rendezvénysorozata november 21-én, kedden 14.00 órakor a művelődési központban a költő, műfordító, a megye egykori aranytollú főjegyzője, majd alispánja emlékére meghirdetett szavalóversennyel folytatódott.

Lévay József alma materében évtizeden át tanította a fiatalokat latin és magyar nyelvre. Később a megyei közéletben sem mondott le a szép magyar nyelv műveléséről, szónoki képességeivel országos elismertségre tett szert. (Vajon hogyan állnák az összehasonlítást a mai „államférfiak”. A választ mindenki ismeri.) Jórészt az irodalmi igénnyel megírt beadványai, levelei, nagyhatású felszólalásai, valamint emlékbeszédei okán tüntették ki később Aranytollal is.

A tiszta hangú költeményei, igényes műfordításai mellett az előbbiekre is emlékezve hívta szavalóversenyre a Kazincbarcikai Tankerület általános iskoláit a Sajószentpéteri Kulturális Központ. A versengést két korcsoportban hirdették meg, és mindnyájunk legnagyobb örömére 12 általános iskola 42 tanulója nevezett és „lépett a síkra”: jött el hozzánk megméretni önmagát, és egy kicsit a felkészítő tanárát, az iskoláját is. Legnagyobb létszámmal (9 tanuló) Izsófalvát képviselték, de megtisztelték az ünnepet Dédestapolcsányból (4), Kazincbarcikáról a Dózsa és a Kodály (3-3), a Kazinczy (2), az Árpád Fejedelem (1) iskolákból, Berentéről (2), Rudolftelepről (2) és Bánhorvátiból (1) is. Vendéglátóként a Kossuth és a Hunyadi tagiskolából 6-6, a Mórából pedig 3 tanuló csatlakozott hozzájuk.

A 4.-5.-6. osztályos korcsoport 27 fős mezőnyéből a Horváth Judit (a miskolci Új Nemzedék Közösségi Tér vezetője) és Stoytcheva Éva könyvtáros alkotta zsűri az alábbi sorrendet állította fel:
I.:             Szuhay Lilla – Kazincbarcikai Dózsa György Tagiskola
II.:             Kóré Zsolt – Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola
III.:            Varga Ádám – Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola
Különdíj:   Horváth Amanda – Izsó Miklós Általános Iskola (Izsófalva)

A 7.-8. osztályos korcsoportban 15 tanuló mérte össze tudását, ahol a Püspöki Péter (a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület vezetője, magyar nyelv és irodalom szakos tanár, drámapedagógus) és Galambos Eszter (KSK igazgatóhelyettes) zsűri-párosnak a következő előadók nyerték el tetszését:
I.:             Kecskés Lili – Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola
II.:             Balogh Martin – Bánhorváti Kazinczy Gábor Általános Iskola
III.:            Ferenczi Anna – Kazincbarcikai Árpád Fejedelem Tagiskola
Különdíj:   Goór Csenge – Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola, és
                 Szabó Máté – Kazincbarcikai Kazinczy Ferenc Tagiskola

A seregszemlén nem csupán a sok megjelent, ünneplőbe öltözött ruhájú és szívű gyerek látványa, hanem az előadások színvonala is melengethette a szíveket. Nem vérre menő versenyként fogták fel a résztvevők sem, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint egy kedves jelenet: egy apró fiúcska a helyére menve odasúgta az őt követő még apróbb lánykának: „Sok sikert!”.

Köszönet minden felkészítő tanárnak, akiknek sikerült a diák egyéniségének legjobban megfelelő alkotást választani, és nem utolsó sorban a bátraknak, akik ezen a napon ismét le tudták győzni önmagukat. Örömmel várjuk őket és a most még otthon maradtakat is a következő évi, jubileumi Lévay-napokra.

Kiss Barnabás

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör