Igazi remekmű az MSK színpadán

Kulturális hírek

2020. január 30-án (csütörtökön) 18 órától a 2019/20-as színházi évad második előadásaként a nyíregyházi Mandala Dalszínház színészeinek közreműködésével a “Hyppolit, a lakáj” című két felvonásos zenés vígjátékot láthatja Sajószentpéter színházkedvelő közönsége.

A darab a magyar filmtörténet 1931-ben elsőként bemutatott fekete-fehér hangosfilmjének (az első elkészült filmet, a Kék bálványt később ugyan bemutatták, de megbukott) a “Hyppolit, a lakáj”-nak a színpadi változata. A Székely István rendezte (és a legjobb 12 magyar alkotás közé beválasztott) film forgatókönyvét Zágon István színműve alapján Nóti Károly írta, zenéjét Eisemann Mihály szerezte, és olyan színészóriások játékát csodálhatták benne, mint Csortos Gyula, Kabos Gyula, vagy Jávor Pál.

A szerzők napjainkban is aktuális mondanivalót hordozó remekművet alkottak, amelynek színpadi változatai is szinte mindig ott találhatóak a színházak műsorán. Nem véletlen, a zseniális, fordulatokban gazdag szövegkönyv önmagában is tökéletes remekmű, amely eleve biztos sikert ígér, Eisemann Mihály fülbemászó zenéje már csupán hab a tortán. Nem véletlen, hogy a nagy sikerű filmet „Hyppolit” címmel Eperjes Károly, Koltai Róbert és Pogány Judit főszereplésével 1999-ben – már színes technikával – újraforgatták.

Schneider Mátyás az egyik napról a másikra sikeressé, tehetőssé vált fuvarozási vállalkozó, akinek felesége egy napon új lakájt fogad a házhoz. Hyppolit korábban egy grófi családnál szolgált, ezért az úrhatnám asszony azt reméli, hogy jelenléte az óbudai Schneider-villát is előkelővé teszi. A diktatórikus módszereket alkalmazó lakáj új rendet vezet be, és az arisztokraták szokásait erőlteti a családtagokra. Eközben az egyszerű és tisztességes Benedek István mérnök udvarol Schneider lányának, Terkának, azonban a rátarti mama az ő helyében is inkább a jó kapcsolatokkal rendelkező Makács urat látná szívesen. A helyzet mindenkinek egyre kényelmetlenebb, de már ki van tűzve Terka és Makács eljegyzési estélyének időpontja. Az ünnepségen aztán kitör a botrány, mertSchneider úrnak egyszer csak végképp elege lesz… 

A Mandala Dalszínház előadásában színpadon látható darab főszereplői Bódis Gábor (Hyppolit), Mikó István (Schneider Mátyás), Szabó Anikó (Schneiderné). A rendező Mikó István Jászai-díjas, Érdemes Művész, aki alapító tagja a Kabos Gyula társaságnak, amely megszervezte Kabos Gyula hamvainak hazaszállítását és újratemetését, így a Kabos-filmek nagyon közel állnak hozzá, csakúgy, mint a kisemberek karakterei.

Aki csütörtökön este a színház mellett dönt (és nem megy „minden körülmények között az operába”, biztos, hogy önfeledt szórakozásban lesz része.

Kiss Barnabás