Indul az új színházi évad

Kulturális hírek

2018. november 21-én (szerdán) 18 órakor felgördül a függöny a Sajószentpéteri Kulturális Központ színpadán, hogy kezdetét vegye a 2018/19. évi színházi évad.

Az idei évadnyitó előadáson a Pesti Művész Színház két itáliai szerző Giulio Scarnacci és Renzo Tarabusi Kaviár és Lencse című klasszikus vígjátékát hozza el hozzánk. A társulat által ez év szeptemberében bemutatott, mintegy kétórányi felhőtlen szórakozást ígérő darabot Mészöly Dezső fordította, Márton András rendezte.

A nagy sikert elért darabbal tévéjáték formájában is találkozhattunk, amelyben a főszerepeket Tolnay Klári (Matilde), Sinkovits Imre (Leonida) játszotta.

A vígjáték – amint címe is utal rá – a gyors meggazdagodás, a tékozló gazdagság és a szegénység közötti óriási szakadék fölött egy szál pallón egyensúlyozó szélhámos leleményes kalandjain keresztül mutatja meg, hogy mennyire nem mindegy, hogy kaviár kerül valakinek az asztalára, vagy éppen csak egy tál lencse. A műfaj szabályainak megfelelően bonyodalom bonyodalmat követ benne, amelyeket a szerzőpáros igazi olasz életörömmel, jókedvvel mesél el. Tehát senki se várjon mély társadalmi drámát, mert a komédia “csak” elgondolkodtató és tanulságos.

A forró Nápolyban játszódó történetben egy piti szélhámos, Leonida Papagatto hívatlan, de hivatásos vendégként ünnepségekre, lakodalmakba, fogadásokra, mindenféle úri lakomákra jár vacsorázni. Ilyenkor nem csupán a hasát, de a nagy, sokrekeszes kabátját is degeszre tömi különleges ételekkel, italokkal.

Egy szép napon álmodik egy merészet, és az esküvőkön, fogadásokon megismert előkelő barátaival Szeretetligát alapít, amelynek eredeti célja az lenne, hogy a szegénysorban élő családokon segítsenek, de a gyakorlatban természetesen ez azt jelentené, hogy a gazdag ismerősöktől kicsalt pénzzel a saját zsebét megtömje, ezzel segítve elő családja boldogulását is.

A történet szálait kissé összekuszálja egy gyilkosság (egy milliomos nő megkéri, rejtse el otthonában a gyilkossággal vádolt fiát), amiről kiderül, hogy mégsem az, és a cselekménybe természetesen beleszövődik egy szegény lány és gazdag ifjú között kibontakozó szerelmi szál is…

A családfőt (Leonida Papagatto) Egyházi Géza, párját (Valeria) Fogarassy Bernadett, testvérét (Matilda) Borbáth Ottília, lányát (Fiorella) pedig Fritz Éva alakítja. A darabban mellettük színre lép még Várkonyi András, Bodrogi Attila, Sáfár Anikó, és váltott szereposztásban Csengeri Attila/Czető Roland, Hajnal János/Kelemen János, és Harsányi Gábor/Benedek Gyula is.

A jó szórakozást, és gondtalan estét kívánva várja a Kulturális Központ a már bérlettel rendelkezőket, de azokat is, akik a helyszínen szeretnének jegyet váltani (azt 1.800, illetve 2.000 Ft ellenében megtehetik).

Kiss Barnabás

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör