Itt születtem, itt lakom én

Kulturális hírek

A 2017. évi Lévay József napok keretén belül november 22-én, szerdán 14.00 órakor a Sajó-völgy költője és szerelmese emléke előtt tisztelegve a nevét viselő városi könyvtár „Itt születtem” címmel helyismereti vetélkedőre várta Sajószentpéter általános iskoláinak tanulóit.

A szellemi párbaj immár harmadik alkalommal került megrendezésre, amelyre a három tagiskola két-két (három felső tagozatos tanuló alkotta) csapatának nevezését várták. A versengés előtt a résztvevők kis ünnepséggel emlékeztek meg Lévay Józsefről: közösen megkoszorúzták a könyvtár kertjében elhelyezett mellszobrát, majd Stoytcheva Évának, a vendéglátó könyvtár munkatársának előadásában meghallgatták a költő „Itt születtem…” című versét.

A vetélkedő ötletgazdáinak célja játékos formában felhívni a gyerekek figyelmét arra, hogy mindig nyitott szemmel járjanak a szülővárosukban, lakhelyükön (és ne csak ott). Ne rohanjanak el nap mint nap olyan értékek mellett, amelyek karnyújtásnyi távolságra vannak tőlük, mert városunknak a szellemi mellett igenis vannak olyan anyagba álmodott értékei is, amelyeket – előttük egy pillanatra megállva – meg kell csodálniuk. Mint ahogyan a nap házigazda könyvtárosa magával ragadó lelkesedéssel buzdította őket: sétáljanak, vagy üljenek kerékpárra, és fedezzék fel ezt a várost, mert ha megpróbáljuk a „messziről jött idegen” szemével nézni, meglátjuk milyen sok kincs rejtőzködik benne. Így majd azokat a hiányosságainkat is be tudjuk pótolni, amelyeket a hasonló vetélkedők felszínre hoznak, és sajnos nem csak a gyerekeket jellemzik, hanem minket, felnőtteket is.

A gyerekekkel játszva, kreatív ötletek által sok mindent meg lehet tanítani úgy, hogy szinte észre sem veszik – így lehetne ezt a vetélkedőt egy mondatban leírni. A játékban részt vevő 5 csapatnak (a Hunyadi tagiskolát 1 képviselte) az első fordulóban némi logika mellett kevéske irodalmi tudásra volt szüksége ahhoz, hogy a tizenöt megállapítás elé Arany János, vagy Lévay József nevének az A, vagy L kezdőbetűjét írják attól függően, hogy melyikükre nézve igaz.
A második feladatban már tanulni is lehetett egy címkereső rejtvény megfejtése által: egy hatalmas betűhalmazban lelhettek rá öt rejtőzködő Arany-os irodalmi mű címére (Arany János emlékezete, Aranybölcső, Az aranyszoba, A szalontai temető, Arany „Őszikéi”).
A harmadik fordulóban Sajószentpéter tizenöt intézményének (iskolák, rendőrőrs, posta, óvoda, OTP, mentőállomás, GYÓMI, stb.) nevét kellett összepárosítani a megadott postacímekkel. A megoldáshoz segítségül néhány kiindulópontot, valamint a házak számozásának logikáját megkapták a versenyzők.
Majd pihenésképpen egy ügyességi feladat várt rájuk: a reformáció 500. évfordulójára is emlékezve a két református templom felszabdalt fényképének helyreállításában kellett jeleskedniük, és kitalálni, hogy mit ábrázolnak a képek.
Az utolsó fordulóban volt szükség leginkább a helyismeretre, amikoris tizenöt felvételről (köztéri alkotások, emléktáblák) kellett megválaszolniuk, hogy mit látnak rajtuk és körülírva meghatározni, hogy azok a városban hol láthatók.

A jó hangulatban lezajlott játékos vetélkedő végére az alábbi sorrend alakult ki a dobogón:
I.     Móra („Románné csapata”)
II.     Hunyadi („Csillámpóni”)
III.    Kossuth („Hazafiak”)

A helyezettek értékes könyvjutalommal, minden résztvevő apró ajándékokkal, és reméljük, hogy némi helyismereti tudással, vagy legalább annak ébredő igényével lett gazdagabb ezen a napon.

Kiss Barnabás

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör