IX. Sajó-völgyi Népdalkörök Találkozója

Kulturális hírek

A Sajógyöngye Népdalkör a saját hagyományainak megfelelve 2017. szeptember 30-án a sajószentpéteri művelődési házban ez évben már kilencedik alkalommal rendezte meg a környék településein működő hagyományőrző kórusok seregszemléjét.

Az Orosz Marianna által vezetett vegyes kar, amely a napokban ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját, mára a környék legnagyobb létszámmal működő együttesévé nőtte ki magát. A születésnapot idén is barátok közt ünnepelték, hiszen a seregszemlén ez alkalommal is számos település kórusa megjelent, és a rendszeresen visszajárók megmutathatták, hogy mennyit fejlődtek az eltelt egy év alatt, az új résztvevők pedig új színt, új inspirációkat hoztak a népdalkörök életébe.

A találkozón a vendéglátók örömeiket is megoszthatták a meghívottakkal, ugyanis nem véletlenül a Bányász nap tiszteletére megjelent a második CD-jük, amely a bányász himnusz mellett mintegy ötven bányászdalt tartalmaz. E mellett kaptak egy szép születésnapi ajándékot: a bányász hagyományok ápolása érdekében kifejtett sokéves tevékenységük elismeréseként az idei bányásznap országos nyitó rendezvényén, Tatabányán átvehették a Bánya- Energia-és Ipari Dolgozók Szakszervezetének Művészeti nívódíját.

A népdalköri találkozó műsorát most is a korábban már jól bevált recept szerint főzték ki: először üdvözöld a vendégeidet egy számodra is kedves, színes csokorral (Sajógyöngye Népdalkör: borsodi szerelmes dalok). Végy egy csipetnyi újdonságot (borsodi és komáromi bányász dalok a CD anyagából), majd engedd a vendégeidet, hogy kedvük szerint ízesíthessék tovább. A fűszerek (dalcsokrok) adagolása közben pedig emeld a hangulatot egy kis néptánccal (Tücsökmadár Néptáncegyüttes), majd az egészet lassan főzd készre. A Bánhorváti Népdalkör katonadalokat, a Rudabányai Rozmaring Asszonykórus mezőkövesdi és kékedi, a Járdánházi Vadvirág Népdalkör palóc, Rezes Gyula szólista gömöri, míg a Tardonai Kulturális Egyesület helyi népdalcsokrokat adott hozzá. A műsort most egy unikális fűszerrel is „megbolondították”: Kiss József tardi gyűjtésű népi játékát Orosz Marianna feldolgozásában adták elő, ezzel is emlékezve a hely szellemére, az egykori Petőfi Művelődési Ház amatőr színjátszó körének régen volt, legendásan sikeres időszakára.

A hagyományos finálé, a közös éneklés után a vendégségből jó hangulatban távozott minden résztvevő. Ez remélhetőleg arra ösztönzi őket, hogy a következő, jubileumi találkozóra is elfogadják majd a vendéglátók szíves invitálását.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör