IX. Sajószentpéteri Formációs és Táncgála

Kulturális hírek

Az alapításának 10. évfordulóját nemrég ünneplő Freedance-2008 Társastánc Sportegyesület a hagyományokat követve 2018. december elsején (szombaton) 18.00 órától a Sportcsarnokban kilencedik alkalommal rendezte meg a modern táncok helyi seregszemléjét.

Nem sokkal alapításuk után szervezték meg az első, bemutatkozó gálát, azzal az elhatározással, hogy a táncsport helyi szerelmeseinek majd minden évben megmutathassák tudásukat, lemérhessék a fejlődésüket. Mivel valójában nevelő egyesületként működnek, mindig újabb és újabb gyerekeknek kell biztosítani olyan fellépési lehetőséget, ahol még az esetleg elkövetett hibákat is elnézi a közönség, ők pedig tanulhatnak, építkezhetnek azokból, hogy versenyeken már ne kövessék el újra. Másik célja a gáláknak, hogy testközelről is megfigyelhessenek tapasztalt, sikeres táncosokat, és minél többet lessenek el, tanuljanak tőlük. Az sem mellékes ilyenkor, hogy a meghívást elfogadó szakemberek is kötetlenül találkozzanak, és tapasztalataikat átadják egymásnak. A közönség pedig jól szórakozzon a város kulturális életének egyik üde színfoltját jelentő eseményen.

A rendezvény sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a megye meghatározó táncpedagógusai közül Fügeczkiné Balogh Mária, Somogyi Éva és Simon Csaba is megtisztelte jelenlétével.

Sajószentpétert vendéglátóként a Freedance-2008 TSE és a Gyöngyszem Mazsorett csoport, a felvidéki táncosokat pedig az „örökös vendégünk” a Julius Schvarcz vezette rozsnyói SAMBED TK, benne összekötő kapocsként a szlovák és nemzetközi mezőnyben is egyre magasabbra törő Sólyom Dániel – Zuzana Siminska páros képviselte.

Első alkalommal mutatkozott be a sajószentpéteri közönségnek a Diósgyőri Jazz Tánc-Club (vezető, koreográfus: Szenczi Zita) mellett az Edelény Dance-Club, amely tánctanár-koreográfusuk, Sólyom Attila legfiatalabb „gyermeke”.

Szintén először találkozhattunk a gálán a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola táncosaival, akiknek első komoly megmérettetésük (és sikerük) néhány hete éppen ezen a helyszínen zajlott le.

Miskolcról elfogadták meghívásunkat a Kaffka Margit Alapfokú Művészeti Iskola fiatal táncosai, valamint a Premier Alapfokú Művészeti Iskola fenntartása alatt működő Miskolcz-Revital TSE utánpótlás csapata is.

Végül, de nem utolsó sorban már sokadszor emelte a gála színvonalát a fennállásának 40. évfordulóját idén ünneplő KÖDMÖN Formációs Táncegyüttes, a megye sikeres és elismert műhelye, ahol tánckedvelő fiatalok nemzedékei nőttek fel, akik közül később sokan a tánc követeivé váltak a megyében (városunkban is) és azon túl.

A gála műsorában szinte minden klasszikus és modern táncot bemutattak a különböző korosztályokat képviselő versenyzők, akikben (természetesen ide értve a lelkes közönséget is) egy valami közös: a tánc szeretete.

A zsúfolt sportcsarnok bizonyítja, hogy a rendezvény a kitűzött céljait most is maradéktalanul elérte. A résztvevők és a közönség érdeklődése a jelek szerint minden évben nő, ezért úgy tűnik, hogy a következő jubileumi (tizedik) gálára már gondban lesznek a szervezők (akiknek köszönjük az áldozatkész munkát): a seregszemle kinövi ezt a helyszínt.

Ebből is látható, hogy akár már most mennyire szüksége lenne egy – a jelenleginél korszerűbb, nagyobb, de még fenntartható méretű – sportcsarnokra a Sajószentpéter városának.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör