Játszani is engedd

Egyéb

Újra itt a nyár, a vakáció, amely a gyerekeknek örömöt, nagyon sok szülőnek gondot jelent: a két és fél hónapot megszervezni úgy, hogy minden nap biztonságban tudják csemetéjüket. Ez sokuknál logisztikailag sem egyszerű feladat. A mostoha sorsú régiónkban élő diákok számára a nem kevés pénzért kínált táborok pedig egyre inkább megmaradnak álomnak. Különösen, ha többgyermekes családról van szó.

A hasonló gondokon igyekszik enyhíteni immár tizenöt éve a Csáki Károlyné elnök által vezetett Sajószentpéteri Német Nemzetiségi Önkormányzat. Idén tavasszal is sikeresen pályáztak az EMMI támogatására, az elnyert 400.000 forintot saját forrásokkal kiegészítették, így július 3-a és 9-e között újra meg tudták szervezni a hagyományos egyhetes, ingyenes, nyári nyelvi táborukat.

Amelynek a „gyermekmegőrzésen” túl az egyik célja a közösségi szellem megteremtése volt, amire a mai gyűlölködő világunkban nagy szükségük van a gyerekeknek. Akik be is bizonyították, hogy ha nem arra nevelik őket, akkor nem ellenséget látnak a másikban: egy perc alatt összebarátkoztak egymással. Természetesen a szakmai célok is fontosak: a nyelv játékos gyakorlása, a népszokások, a helytörténet német aspektusainak megismerése. Hiszen a német nemzetiségi családokban lassan már generációk nőnek fel anélkül, hogy beszélnék a nyelvet, és a hírek szerint közülük is néhány szülő inkább az angol nyelv tanulására ösztönzi gyermekét. Ezek a tendenciák sajnálatos módon a német nyelvtanítás és nyelvtanulás presztízsének csökkenését eredményezik. Pedig – és ez már saját tapasztalatommal is megegyezik – mennyien szenvednek a valódi nyelvtudás hiányától azon (nem kevés számú) fiatalok között, akik ma is Németországban keresik a boldogulásukat. Ennek a problémának a taglalása, ha egy misét nem is, de egy teljes újságcikket megérne.

A napközis rendszerű táborra a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola mindhárom tagiskolájából várták 8-8, német nyelvet tanuló diák jelentkezését. A napi munka szervezéséből oroszlánrészt vállalt Román Péterné nyelvtanár és lánya Eszter, akiknek nem kisebb feladat jutott, mint ennyi felső tagozatos diák figyelmének szinte egész napos lekötése. A tábor főhadiszállása a Rendezvények Háza volt, ahol naponta délelőtt kilenctől délután négy óráig szerveztek érdekes, tartalmas programokat, és biztosítottak napi háromszori étkezést (meleg ebéddel). A német versek, mondókák, énekek tanulása mellett szituációs játékokra, a szókincsük szójátékok útján való bővítésére, a hagyományok, népviseletek megismerésére is sor került. Táncok alapjait sajátíthatták el Sólyom Attila tánctanár közreműködésével és a parketten megtehették az első (kicsit bátortalan) lépéseket is. Ez évben a könyvtár is segítségükre sietett, ugyanis a keddi és csütörtöki napot ott tölthették vidám vetélkedőkkel, játékkal, némi könyvtárhasználati, és kézműves foglalkozással.

A táborozás csúcspontját a szombati kirándulás jelentette, amelyre már a szülőket is meghívták. Aktualitását a kiegyezés százötvenedik évfordulója adta: Budapesten meglátogatták a Mátyás-templomot (Erzsébet királyné koronázási helyszínét), Gödöllőn pedig a kastélyt (Sissi koronázási ajándékát). A szervezők tehát teljesítették József Attila kérését: „jó szóval oktasd, játszani is engedd szép komoly fiadat”.

Kiss Barnabás

A tábor néhány programja képekben:

1. Bemutatkozás

2. Játékos imerkedés

3. Okostojások vetélkedő

4. Szabadtéri játékok

5. Még mindig a szabadban

6. Ritmus gyakorlatok

7. Szituációs játékok

8. Rímfragás németül

9. Varázslatos feladatok

10. Boszorkány varázsital

11. Kézműves foglalkozás

12. Ékszertartó készítés

13. A remekművek

14. Az első tánclépések

15. Párosan is megy

16. Gödöllői kastély udvarán

17. Budapesten a Mátyás templom előtt

18. Emlékezés az áldozatokra

19. Értékelés

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör