Jó szerencsét!

Kulturális hírek

Bár a második világháború előtt is volt már (egyes vidékeken eltérő időpontban) bányásznap, igazából 1951-től tartják számon, amióta – a Tatabányán 1919. szeptember hatodikán eldördült csendőrsortűz áldozatainak emlékére – egységesen szeptember első vasárnapján rendezik meg.

Idén hatvanhatodik alkalommal emlékeztek meg a bányászok küzdelmes munkájáról, tisztelegve azok emléke előtt is, akik az „Utolsó Jó szerencsét” köszöntéssel már végleg elmentek közülük. Legtöbb helyen már csupán a hagyomány tisztelete, ápolása miatt, hiszen a szénbányák bezárásával ezt a nehéz, és veszélyes szakmát még a bányászok védőszentje, Szent Borbála sem tudta megmenteni. Időnként zajlanak kísérletek a bányászat felélesztésére, akár eredménnyel kecsegtetőek is, ám véghezvitelükhöz (csakúgy, mint egykor a bezárásokhoz) a szentekénél kiszámíthatatlanabb (vagy nagyon is kiszámítható) politikai, gazdasági akarat szükséges. Sajószentpéter azon egykor virágzó bányavidékek közé tartozik, ahol az emberek porcikáiba mélyen beivódtak a bányász hagyományok, és minden évben megemlékeznek erről az ünnepről – sajnos egyre inkább már csak az utódok.

2016. szeptember 2-án pénteken a Bányász emlékmű előtti téren délután fél hatkor kezdődött a bányásznapi megemlékezés. Az érkező vendégeket a Lendvai Péter karnagy dirigálta Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar térzenével fogadta, majd a Sajógyöngye népdalkör Komárom és Borsod megyei bányászdalokból álló csokrot nyújtott át nekik.

Rabi Ferenc, a Bánya- Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete elnökének ünnepi beszédében a dicső múltról való emlékezés mellett bíztató jövőről is tett említést. A Miértünk Sajószentpéterért Alapítványnak a Bányász emlékmű létrehozásában, és a bányász hagyományok ápolásában végzett sok éves kimagasló tevékenységéért emlékplakettet adott át. Néma főhajtással emlékezett meg az elhunyt bányászokról, és a bányaszerencsétlenségek áldozatairól is, akiknek emlékére ezt követően (a BDSZ mellett) helyi szervezetek és civilek helyeztek el koszorúkat az emléktábla talapzatán.

Az ünnepi megemlékezés zárásaként a fúvószenekar eljátszotta a bányász himnuszt, majd a művelődési ház galériájában Rabi Ferenc megnyitotta Tölczéki Ferenc sajószentpéteri amatőr festőművésznek a bányász életet és a bányászat történelmét megörökítő képeiből nyílt kiállítását.

Végül két „sajószentpéteri” kitüntetésnek örülhetünk: augusztus 20-án dr. Csőke Barnabás, bányamérnök, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara Nyersanyag-előkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézetének professor emeritusa a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, a megyei bányásznapon Szendrőben pedig Veres Jánosné megyei szintű elismerést vehetett át. Szívből gratulálunk, további életükhöz erőt, egészséget kívánunk nekik. És „Jó szerencsét!”

2016. szeptember 5.
Kiss Barnabás

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör