Kettős ünnep sok zenével

Kulturális hírek

Sajószentpéteren augusztus 20-án minden évben megemlékeznek a magyar állam alapításáról, az új kenyérről, de ezen a napon rendezik meg a – mára egykori fényéből sokat veszített – búcsút is.

1083-ban e napon avatta szentté Szent László I. István királyt, és került át augusztus 15-ről erre a napra a királyi tanács ülése, a „törvénylátó nap”. A Nagy Lajos uralkodásától egyházi ünnepet 1774-ben Mária Terézia tette országossá. 1991. március 5-én nemzeti ünnepévé nyilvánította az országgyűlés, azóta – Szent Istvánra emlékezve – e napon ünnepeljük a magyar állam megalapítását. Csakúgy, mint a közel négyezer éve élt elődeink hagyományát követve a búza betakarítását, és (megszegésével) a belőle kisült új kenyeret.

Ez évben augusztus 20-án 16.30-tól a városközpontban, a Bercsényi téren ünnepelhetett együtt a város apraja-nagyja.

A téren felállított színpadon elsőként a Freedance-2008 TSE kis táncosai korukhoz képest időnként profi szintű produkcióikkal igyekeztek megteremteni a felszabadult, jó hangulatot, tapsra késztetni a publikumot.

Őket követően Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, az ünnep szónoka, köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében megemlítette, hogy államunk alapítója tevékenységének megítélése a megemlékezőtől is függ, hiszen terveit akár kemény kézzel is igyekezett véghezvinni. Megkeresztelkedése egy belső meggyőződése által elindított folyamat eredménye, amikor kellett, tudott, mert változtatni. Újkori államalapításnak nevezte 1989-et, megállapította, hogy az ezeréves tapasztalatunk mellett az azóta eltelt közel 30 éves szabadságunkéra is szükségünk van. Végül kitért arra is, hogy az ország kenyerét is ünnepeljük, a friss kenyér születése, illata jobb emberré, önzetlenebbé tesz. Szavait Démokritosz gondolatával („Élet ünnepnapok nélkül: hosszú út vendégfogadó nélkül”), majd a himnusz első sorával zárta: Isten, áldd meg a magyart!

Beszédét az Ózdi Művelődési Intézmények művészeti csoportjának zenés műsora követte, amelyben négy fiatal szintén a kettős ünnep tematikáját erősítette. És a hallgatókban (Koltay Gergely: Szállj sólyom szárnyán, vagy Szörényi-Bródy: Felkelt a napunk című, himnikussá vált dalokkal) az érzést, hogy magyarok vagyunk. Szilágyi Domokos „Új kenyér” című versével pedig az ünnep másik pólusát hangsúlyozták.

Ezt követően Major Zsolt református lelkész adott hálát az új kenyérért, amelyet megáldott, megszegett, majd gyerekek a jelenlévőknek is osztottak belőle.

A megemlékezések után az addigra megtelt tér színpadát átadták a mai fiatalok kedvenceinek. Először Takács Nikolas énekelte el népszerű magyar és angol nyelvű slágereit (Összefúj a szél; A boldogság nekem te vagy), hogy a Halleluja után arra kérje a rajongóit, hogy „Ne nézd az órát” (a koncert úgyis véget ér).

Őt követte a színpadon Varga Márk (G.w.M.) csapata, akik a rap zenét kedvelőknek nyomtak le egy szintén félórás koncertet.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése

Programajánló


   


További híreink

Közérdekű telefonszámok

  • Központi Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 107
    Sajószentpéteri járőr 20/ 215-4081
  • Mentők: 104
  • Tűzoltók: 105
  • Orvosi Ügyelet: (48) 345-108, 20/250-4937
ÖNK 2020i választás
Adatvédelmi tájékozattó
Szakkör